Ma van hamvazószerda, kezdődik a húsvétig tartó böjt! Ezért természetesen halas, elsősorban hideg előételnek illő fogás
kerül most terítékre. A marinált hal ötlete persze nem újkeletű, itt azonban a
cukkinivel, kevés kápia paprikával, a hagymával, és azzal, hogy az ecetbe
némi kis lime is vegyült, együtt verhetetlen ízkombinációt alkottak. A hal
pedig húsos volt és rágható, semmi szálka, csak élvezet…
Szükséges hozzá,
mondjuk két főre: négy közepes nagyságú és vastagságú, friss pontyfilé, egy
nagyobb fej vöröshagyma, ugyancsak egy közepes cukkini, három evőkanál fehér
balzsamecet, egy egész zöldcitrom leve, só, porcukor, bors, és persze kevés víz
a hígításhoz.
A halfiléket, ha
kell, egyforma darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kis időre félretesszük.
A vöröshagymát vékonyan félfőre vágjuk, a cukkinit pedig apró hasábokra. Ugyancsak
lehet finoman megsózni, majd pihentetjük őket, amíg vizet nem forralunk. Ha
felforrt a víz, leforrázzuk a zöldségeket. A pontyfiléket szokásos módon (liszt-tojás-zsemlyemorzsa)
bebundázzuk, majd forró olajban kisütjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Ezután hozzálátunk a marinád elkészítéséhez is. A fehér balzsamecetben
elkeverjük a cukrot, felhígítjuk vízzel, és belefacsarjuk a zöldcitrom levét is,
néhány perccel később hozzátesszük a zöldségeket. Ebbe a marinádba tegyük a már
kihűlt rántott pontyszeleteket. Helyezzük pár órára a frigóba, s, ha az ízek
összeérnek, tálalhatjuk.
Bor:
Naná, hogy fehér! Mégpedig szükség lesz kifejezetten
acélosnak mondható savakra. Szerintem most fontosabb a termőhely, mint maga a
szőlőfajta. Elsősorban Somló környékéről válogassatok, de alternatívaként ott
van Tokaj, illetve Badacsony vagy Szt. György-hegy is.