Biztos megesik Veletek
is, hogy legyen bármilyen meleg vagy hideg, megkívántok valamit, ami lehet,
hogy nem éppen az évszakhoz illő. Mi is így jártunk még a múlt hónapban, amikor még tombolt a meleg. Jó éhesek is
voltunk, így valami kiadósabbra vágytunk.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertéskaraj,
1 közepes fej vöröshagyma,
vaj, olívaolaj, 1 kiló burgonya,
2 jó marék aszalt
szilva,
2 nagyobb fej lilahagyma,
1 ek. barnacukor, só,
bors, fahéj,
borókabogyó, két db babérlevél, öt-hat szem szegfűszeg, kevés balzsamecetet.
A burgonyákat
megtisztítjuk, karikára vágjuk. Tepsibe tesszük, jócskán fűszerezzük sóval és
őrölt borssal. Alufóliával lefedjük és készre sütjük. Közben a lilahagymát is
megtisztítjuk, félfőre vágjuk, az aszalt szilvát, ha szükséges kimagozzuk. Vaj
és olívaolaj keverékén éppen csak kicsit karamellizáljuk a barnacukrot, majd
rögtön mehet rá a lilahagyma. Üvegesre pároljuk, és felöntjük éppen csak annyi
folyadékkal, hogy ellepje. Fedő alatt pároljuk tovább, s ha a folyadék
elpárolgott, mehet hozzá az aszalt szilva is. Fűszerezzük sóval, borssal, borókabogyóval, teszünk
bele két babérlevelet, kevés őrölt fahéjt, öt-hat szem szegfűszeget, és a
legvégén egy jó löttyintésnyi balzsamecetet.
A sertéskaraj minden oldalát jól befűszereztük, serpenyőben kicsit
megpirítottuk, majd félretettük. A visszamaradt
zsiradékra dobtuk a szintén félfőre vágott vöröshagymát, amit jó lepirítottunk,
majd rövid ideig úgyszintén pároltuk. A legvégén az egész alapot botmixerrel
megdolgoztuk, így krémes-fényes, finom szaftot kaptunk.
Bor:
Alacsony vagy közepes alkoholtartalmú vöröset ajánlok hozzá, mégpedig egy
jó pinot noirt, mondjuk Egerből vagy egy portugiesert Villányból. Remekül fog
illeni az ételhez!
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika