Még 2010 novemberében készítettem ezt a fogást.
Érdekességét a máj kesernyéje adta, amit jól egészített ki a pikáns
mustármártás, az étel egészét pedig a csicsóka és kevés reszelt szarvasgomba
dobta fel. Most is szívesen enném!
Hozzávalók két
főre:
40 dkg sertésmáj,
2 ek. mustár,
1dl hús alaplé,
1 evőkanál tejföl,
2 nagyobb
csicsóka,
1 kávéskanál
majoránna,
só, bors, ízlés
szerint,
kevés szarvasgomba.
Az előkészületeket
illetően csak annyit, hogy előzőleg tejbe áztattam a májat. Egy egész éjszakán
át így hagytam, másnap kicsit nagyobb szeletekre vágtam, majd olívaolajon hirtelen megpirítottam. Mikor
már majdnem készen volt egy kis majoránnával és frissen őrölt borssal
fűszereztem. Két evőkanál jó minőségű mustárt egy deciliter hús alaplével és
egy evőkanál tejföllel együtt simára kevertem. A sütés végén a mustármártást a
májhoz adtam, az egészet összeforraltam, s mint mindig, csak ilyenkor sóztam.
Két szép darab
csicsókát jó alaposan megmostam, hosszában kettévágtam, így sütöttem meg
héjában. Az elkészült májra és a tányér szélére is reszeltem a szarvasgombából,
és együttesen tálaltam őket.
Bor:
Ez az étel
feltétlen fehérbort kíván, méghozzá egy testesebb, jó minőségű, burgundi
stílusú chardonnay-ban érdemes gondolkozni.
2011: Blunz'n Gröstl