Ha szeretitek a túrós
batyut, és még gyakran vásároltok is, biztosan Veletek is megesett, hogy bosszankodtatok,
milyen kevés is általában bennük a túró. Na, nem így a házi változatokban!
Ezért hát, a legutóbbi fejcsóválás arra sarkallt minket, hogy süssünk egy jó
hazait!
Tészta:
30 dkg sima liszt,
átszitálva,
10 dkg zabpehelyliszt,
1 zacskó száraz élesztő,
1 tojás sárgája,
2 dl langyos tej,
3 ek. vaj, kevés cukor.
Töltelék:
40 dkg túró,
3 kanál porcukor, pici só,
vaníliás cukor ízlés
szerint.
Az egy zacskó száraz
élesztőt, a langyos tejet és pici cukrot egy csészében felfuttatjuk. A liszteket
elkeverjük és jöhet hozzá a felfuttatott élesztős –cukros tej. Jól összedolgozzuk,
most még egy kicsit keményebb a tészta, de jön hozzá a vízgőz fölött felolvasztott
3 evőkanál vaj. Apránként beledolgozzuk a tésztába, ettől szép fényes lesz, pont
ez a jó! Ezután mehet kelni, ha duplájára nőtt, akkor jó!
Közben összeállítjuk a
tölteléket is. A túrót, vaníliás cukrot, porcukrot - ízlés szerint - 1
tojássárgájával jól összedolgozzuk. Ha túl száraz a túró, (nálunk sajnos az
volt) egy evőkanál tejföllel gazdagíthatjuk.
A tésztát a kelés után nyújtjuk
és töltjük. A széleit tojásfehérjével lekenjük, batyuformára alakítjuk, tetejét
tojássárgájával lekenjük. A sütőt előmelegítjük, a batyukat sütőpapírral bélelt
tepsibe tesszük, bő 10 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Klasszikus ötlet, hogy mindenfajta
túrós édességet lehet gazdagítani reszelt citromhéjjal és mazsolával. Ha
szeretitek, bátran alkalmazzátok itt is!
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2013: Frances Mayes és Edward Mayes - Napsütötte Szakácskönyv
2012: Indiai csirke-curry
2011: A gesztenye varázsa
2013: Frances Mayes és Edward Mayes - Napsütötte Szakácskönyv
2012: Indiai csirke-curry
2011: A gesztenye varázsa