Évek óta készítjük, különösen akkor, ha friss sárgarépához és brokkolihoz jutunk. Persze ez manapság már nem probléma, hiszen mindkét zöldség könnyedén beszerezhető, akár egész évben.
Szerintünk tavasztól őszig a legfinomabb, talán azért, mert ez az étel is a tavaszt, az eljövendő nyarat idézi. Sokszor fogyasztjuk csak szólóban, máskor esetleg tarját, sült pulykamellet teszünk mellé, de ha tobzódni szeretnénk a friss zöldségekben, még az is előfordul, hogy salátával esszük.
Ez a rakottas is nagyon egyszerű étel, fűszerezni sem kell nagyon, mert a lényeg pont azon van, hogy a zöldség eredeti ízei domináljanak. Egy dologra kell nagyon figyelni, és ezt az utóbbi két-három évben tapasztaltuk meg. A hozzávaló sajtot és tejfölt (unalomig ismételt már) mindenképpen termelőtől vásároljátok meg. Illata és íze, krémes jellege olyan plusszal ruházza fel az ételt, amit ma képtelenség boltban megvásárolni.
Elkészítés:
Egy közepes fej brokkolit nem túl kicsi darabokra (rózsáira) szedünk, majd lobogó, sós vízben, nagyjából fél percig enyhén főzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszeljük, és egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, egészen addig, míg enyhén barnás nem lesz.
A megfőtt rizst kevés vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, de csupán annyit, hogy egy réteget képezzen. Ezután az alapanyagokat váltva folytatjuk a rétegezést a brokkolival, a sárgarépával, kevés tejföllel, majd megint a rizzsel. Tetszés szerint variálható a sorrend. A legvégén ismét megkenjük a jó minőségű, krémes házi tejföllel, majd a reszelt sajttal (ez utóbbi legyen, mondjuk enyhén füstölt juhsajt). Fóliázás nélkül a sütőbe tesszük, és 160-180 fokon bő húsz perc alatt készre sütjük.
Mennyi legyen a rizs, sárgarépa...........?
VálaszTörlés