Jó régen készítettünk már marhahúslevest, van annak
lassan egy éve is. Ezúttal kizárólag nyakból készítettük, ami az egyik legkedveltebb
marhahús a konyhánkon. Sokan ismerik, szeretik, könnyű beszerezni, s ráadásul pénztárca
kímélő alapanyag, ideális leveshez, pörkölthöz, de lehet sütni is.
Hozzávalók:
Másfél kg marhanyak,
egész bors, só,
4 szál sárgarépa,
4 szál fehérrépa,
4 szál fehérrépa,
2 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 zeller, 1 karalábé.
A zsemlyegombóchoz:
6-8 db zsemlye,
1 nagy fej vöröshagyma,
kevés petrezselyem,
só, liszt, tojás,
tej, őrölt bors.
Elkészítés:
A marhanyakat
megmostuk, majd közepes lángon feltettük főni. Kis idő múlva jó alaposan
lehaboztuk, ízesítettük sóval, egész borssal, és hozzátettük az előzőleg
megtisztított, sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és
karalábét. Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak gyöngyözik – bő 2 óra
alatt készre főztük. Ha kész, le kell szűrni, kicsit ülepszik, majd akár lehet
tálalni is.
A
zsemlyéket felkockáztuk, a petrezselymet és vöröshagymát felaprítottuk, utóbbit
serpenyőben megpirítottuk, hűlni hagytuk. A megpirított zsemlyekockákhoz
lisztet és tojást adtunk, hozzákevertük a megpirított hagymát és a
petrezselymet, ízesítettük, kevés tej is került hozzá, összedolgoztuk. Kézzel
kisebb (kb.5 cm átmérőjű) gombócokat formáztunk, és sós, lobogó vízben
kifőztük.
A
zsemlyegombócot mi egy nappal előbb már elkészítettük, másnap szeltük fel
hidegen, majd serpenyőben, leheletnyi zsiradékon minden oldalát megpirítottuk.
A gombóc szeleteket a nyakkal és a vele főtt zöldségekkel együtt lehet tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése