30 dkg liszt, 2 tojás, víz,
1 l aludttej, 4 dl tejföl, só,
bors, 15 dkg húsos szalonna vagy sonka.
Elkészítés:
Először a házi túró elkészítésével kezdünk, ennek ugyanis
kell egy kicsit állnia. Kezdetnek friss, házi tejre van szükségünk. Nem szabad
felforralni, egyszerűen hagyjátok egy kancsóban 2-3 napig lefedve
szobahőmérsékleten, így egy-kettőre aludttejet kaptok. Ha otthon készítetek
túrót, akkor készítés legfontosabb és egyben legkritikusabb fázisa a melegítés.
Az aludttej tetejéről úgy 3-5 cm vastagságban szedjétek le a tetejét. Egy hőálló,
lehetőleg átlátszó edénybe töltsétek át az aludttejet, ezt helyezzétek egy
vizes lábosba vagy fazékba. A melegítést lassan, fokozatosan kell végezni,
alacsony lángon. A melegítés hatására az aludttej látványosan két részre válik,
alul marad a félig kész túró, fölé pedig kicsapódik a savó. Általában 40-50 fok
környékén be kell fejezni a melegítést, ennek mértéke pedig attól függ, hogy
keményebb vagy lazább szerkezetű túrót szeretnétek. Ha befejeztük a melegítést
még pár percre félre kell tenni az edényt, hogy a savó tökéletesen kicsapódhasson.
Ha teljesen készen van, külön lehet választani a savót a túrótól, majd egy
kisebb lyukú szűrőbe vagy ritkább szövésű pamut ruhába át lehet önteni, alá
kell tenni egy edényt, és ebben fel kell fogni a még kicsöpögő savót. Ez
eltarthat akár egy teljes napig, viszont csak így lesz teljesen kész a túró.
Ezután jöhet a tészta. Kemény változatot gyúrunk, majd vékonyra
kinyújtjuk, metéltre vágjuk. Belisztezzük, egész kicsit állni hagyjuk. Később
bő vízben kifőzzük, és ha kész, jó meleg, de nem forró zsiradékkal
meglocsoljuk. Utolsó mozzanatként még feldaraboljuk a húsos szalonnát vagy sonkát,
lehetőleg apró kockára, és serpenyőben hirtelen megpirítjuk. A tésztát
megszórjuk túróval, bőven meglocsoljuk tejföllel, a tetejére pedig teszünk a
szalonnapörcből is.
Tipp:
A félretett, lehűtött savó kitűnő frissítő, reggeli
ital, érdemes megkóstolni. Ha a tésztát főzitek, mindenképpen ügyeljetek arra,
hogy ebben az esetben jóval rövidebb főzési idő kell, mint a száraz társainak!
Én ehhez az ételhez is legszívesebben fröccsöt ajánlok!!!Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika