Kell hozzá:
1 közepes sertésszűz,
25 dkg zöldborsó,
25 dkg szélesmetélt,
2 közepes vöröshagyma,
1 fej fokhagyma, 0,5l sör,
só, egész bors, vaj, olívaolaj, tárkony,
1ek. sűrített paradicsom, köménymag,
1 tk. balzsamecet.
Elkészítés:
A megmosott, leszárított húst, ujjnyi szeletekre vágjuk.
A vöröshagymát félfőre aprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk, a gerezdeket félbe
vágjuk. A hússzeletek mindkét oldalát egy nagyobb, magas falú serpenyőben, olívaolajon
megpirítjuk, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba rakjuk a vöröshagymát és a
fokhagymát is, meghintjük köménymaggal, egész borssal, rövid ideig pirítjuk, hozzátesszük
a paradicsom pürét, kevés sörrel felöntjük, és ebbe a szűzérméket is visszahelyezzük.
Lefedjük, hagyjuk párolódni, szakaszosan sörrel felöntjük. Miután puhára pároltuk,
a szeleteket kiemeljük a szaftból, és a visszamaradt sűrű szaftot, botmixerrel
simára turmixoljuk. Visszahelyezzük a húst, és egy kis darabka vajat teszünk
bele, hogy fényes és krémes legyen, majd a legvégén egy kevés balzsamecettel
tesszük pikánssá.
A tésztát csak az utolsó percekben főzzük ki, a
zöldborsót pedig vajban kevés alaplével megpároljuk, a legvégén tárkonnyal megszórjuk.
Ha elkészültünk, a húst egy kevés mártással, a szélesmetélttel és a borsóval együtt
tálaljuk.
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika.