2012. január
közepén készült ez a fogás. Mostani apropóját az adja, hogy akár ünnepi
asztalra, vacsorára is elkészíthetitek. Ezúttal ráadásul a köret és a ragu is
megér majd egy misét…
80 dkg
szűzpecsenye
2 tk. színesbors
2 tk. só
extra szűz
olívaolaj
10 dkg vaj
4-5 gerezd
fokhagyma
1,5-2dl zöldség
alaplé
A színesborsot
sóval együtt mozsárban összetöröm, a húst egészben vajjal jól bedörzsölöm, majd
megforgatom a borsos-sós fűszerben. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat
hevítek, s ha elég forró ebbe helyezem bele a szüzet, ebben megforgatva
egyenletesen, körben egy kérget sütök. A húst jénai tálba tettem a zsiradékkal
együtt, hozzáadtam a zöldséges alaplét és a héjában hagyott fokhagymát,
lefóliáztam, majd kb. 180 fokos sütőben elkezdtem sütni. Húsz perc elteltével
visszavettem a sütőt, kicsit locsolgattam a húst, és még 20-25 percig sütöttem.
Az utolsó negyed órát már fólia alatt töltötte, de miután elkészült, ismét
visszatettem rá, és jó tíz percet pihentettem. Nem érdemes tovább sütni a
szüzet, mert csak kiszárad, 45-50 perc alatt egy ekkora darab teljesen átsül.
Aki rózsaszínűre szeretné, bő félóra után már ki is veheti.
Tejszínes
rókagomba ragu
20 dkg rókagomba
10 dkg vaj
friss petrezselyem
só, bors
1 ek. tejszín
Serpenyőben vajat
hevítettem, a fagyasztott rókagombát erre dobtam rá, sóztam, borsoztam és kb.
tíz percig pirítottam, majd hozzákevertem a tejszínt. Újabb öt-hat perc
után friss petrezselyemmel ízesítettem, mely szerintem elhagyhatatlan, ha
gombás ételt, ragut készítünk.
Perui lila
burgonyasaláta
fél kg perui lilaburgonya
víz, fehérborecet,
só
egy közepes fej
vöröshagyma
majoránna vagy
friss snidling
A burgonyákat
kiválogatjuk, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek,
megmossuk, majd héjával együtt feltesszük főni. Ha megfőtt megpucoljuk és kb.
3-4 mm vastag karikákra vágjuk. Ezután fehérborecettel, vízzel, sóval és
cukorral együtt elkészítjük a salátalevet. Később egy közepes fej vöröshagymát
félbe vágunk, vékony karikákra vágjuk, darabjai szedjük és ráhalmozzuk a
salátára. Majoránnával vagy friss metélőhagymával lehet ízesíteni.
Ezzel a fogással szeretnénk minden kedves Barátunknak, Olvasónknak, Áldott, békés ünnepeket kívánni!
2012: Gyöngyhagymás csirkeragu