Egy kedves ismerősöm által finom szarvas- illetve vaddisznó sonkákhoz jutottunk. Nagypénteken érkezett meg a csomag, így illően vártam vele, pedig legszívesebben azonnal megkóstoltam volna mindegyiket. Aztán nem is volt baj, hogy még tartott a böjt, mert így legalább kitalálhattam, hogy is lesz az egész.
Néhány szót elöljáróban a cégről, ahonnan az első osztályú alapanyagok származnak. A pécsváradi Agrover már harminc esztendeje működteti a város szomszédságában lévő szilágypusztai vágóhidat. A vállalkozás saját nevelésű és hízlalású sertésekből készített és forgalmazott igazán ízletes termékeket. Minden ment is szépen, egészen addig, míg a „multik” meg nem jelentek kis hazánkban. Ezután a cég a többlábon-állást választotta, és kilencezer hektár üzemi vadászterület vadgazdálkodási hasznosítását kezdte meg. A merész tervet ezután tettek követték, a cél pedig az volt, hogy olyan kiváló minőségű vadhúsokkal lássák el a piacot, melyek egészen idáig hiánycikknek számítottak. A termékgyártás, az arculat és a csomagolástechnológia a tavalyi esztendő legvégén állt össze egységes egésszé, hogy elindulhatott a próbagyártás, ezzel párhuzamosan pedig megjelentek a piacon is.
Jó sorsunk úgy hozta, hogy vörösboros szarvas- és vaddisznósonkát, valamint rozmaringos vaddisznó- és szarvassonkát kaptunk, valamennyi érlelt, pácolt állapotban került hozzánk. Ezek után nem is volt kérdéses, hogy megfőzöm őket, méghozzá külön-külön, ám a szokásos sonkafőzéssel ellentétben semmiféle ízesítőt nem tettem a főzővízbe. A sonkák egyenként bő óra alatt főttek meg, mindegyiket hagyományosan, tehát a főzőlében hagytam kihűlni, így a kóstolás másnapra maradt.
Igen szép, mélyvörös szín, illata jellegzetesen vadhúsos. Íze kellemes, telt, enyhe kesernyésséggel. Mivel kifejezetten száraz, szerintem teljes szépségében egy kevés zsiradékon megpirítva bontakozik ki. Jól érezhető a vörösboros jelleg.
Rozmaringos pácolt szarvassonka
Szerkezete szép, egységes, finom rostozatú. Ugyancsak semmi zsír, kissé édeskés, vastag, lédús íz jellemzi. Bár illatában megjelenik, ízében mégis viszonylag kevéssé van jelen a rozmaring.
Kifejezetten füstös illatú, szerkezete egész enyhén „márványos”. Koncentrált, markáns, íze tökéletes, az érintésnyi zsírtartalom kifejezetten teltté teszi. Itt a vörösboros jelleg nem annyira karakteres.
Rozmaringos vaddisznósonka
Gyönyörű szín, itt is feltűnő a nagyon szép szerkezet. A rozmaring már jelen van az illatban is. Minimális zsír, vastag, telt, finom íz, masszív rostozat. Kissé szárazabbnak tűnik, mint vörösboros társa, viszont a rozmaring ízben is meghatározó.
Bár a sonkák így is megmutatták kiváló minőségüket, gazdag karakteres ízüket, a java még hátravolt. Persze főztünk is velük, egészen pontosan négyféle ételt, amit a következő időszakban szeretnék megmutatni. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!
A Vadvilág termékei, készítményei az alábbi helyeken érhetők el, vásárolhatók meg:
Agrovert márkaboltok:
-Pécs 7621, Citrom u. 7.
-Pécs 7632, Diana tér 20.
-Pécs 7633, Hajnóczy u. 2.
-Szekszárd 7100, Liszt Ferenc tér 2-4.
-Cafeshop 24 - Enoteca Corso, Pécs 7621, Király utca 14.
-Sipőcz Ház, Pécs 7621, Apáca u. 1.