Állítólag Törökországból, balkáni közvetítéssel jutott el hozzánk, s nagyon valószínű, hogy végső formáját már itthon nyerte el. Igazi klasszikus,
nyári étel! Bár, aki szereti, szinte egész évben elkészítheti, de az igazi ízét
a friss paprika és a házi paradicsomlé adhatja. Hagyományosan főtt burgonyával
körítik, mi ezúttal sütőben sült krumplival ettük.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb
8 db tv paprika,
10 dkg rizs,
2 fej vöröshagyma,
1 tojás
1 evőkanál
pirospaprika
só, feketebors,
kevés olaj,
kb. egy liter alaplé
vagy víz.
A
paradicsomszószhoz:
1l paradicsomlé, só,
bors, cukor,
babérlevél, liszt
a rántáshoz.
Elkészítés
menete:
A rizst félkeményre
főztük, a vöröshagymát felkockáztuk, majd egy kis olajon enyhén megpirítottuk, mindkettőt
félretettük, hűlni hagytuk. A darált húst tálba tettük, beleütöttük a tojást, hozzákeverjük
a hagymát és a rizst, valamint a pirospaprikát, sóztuk, borsoztuk. Egy kicsit
állhat a töltelék, hadd érjenek az ízek! Közben a paprikákat kicsumáztuk, majd
a tölteléket belenyomkodtuk, ha marad még töltelék, lehet belőle közepes
gombócokat formázni.
Ezután készítettük
el a krumplit, amit egyszerűen félhold alakúra vágtuk, fűszereztük, kevés
zsiradék, és mehet a sütőbe. A töltött paprikákat és a húsgombócot mi általában alaplében tesszük fel főni, ha
forr, mehet bele a paradicsomlé, ezt is ízesítjük, majd a végén berántjuk.
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2012: Galamb Ica szendvics
2011: Olvasnivaló nyárutóra