A Ghaymen hagyományos perzsa étellel - fárszi nyelven Khoresh-el
(خورش)- az idei nyári Sommerkino
fesztiválon találkoztam Bécsben. Azonnal megtetszett, s ahogy illik, persze meg
is kóstoltam. A helyi perzsa szakáccsal sikerült beszélnem pár percet, s nagy
vonalakban ő vázolta fel a mostani receptet. Ahogy telik-múlik az idő, még
mindig itt van a számban az íze, annyira finom volt!
80 dkg bárányhús, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 nagy fej paradicsom, 1 csésze sárgaborsó,
1 db padlizsán, 2 közepes alma, 1 ek. petrezselyem,
1 ek. paradicsompüré, 3 kisebb zöldcitrom,
3 ek. olívaolaj, só, bors, 1 teáskanál gyömbér,
2 kk. őrölt sáfrány, 2 kk. őrölt fahéj.
A sárgaborsót mossuk meg és áztassuk vízbe. A bárányhúst
kockázzuk fel, ahogy a pörkölteknél szokás. A lábosban hevítsük fel az olajat,
adjuk hozzá az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymát, majd pár percig
pirítsuk. Ezután mehet hozzá a hús, és hagyjuk egy negyed órát pirulni, hadd eresszen
egy kis levet. Később az ugyancsak kockára vágott padlizsán következik, a
paradicsompürével, és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy jól ellepje. Közepes
lángon hagyjuk párolódni úgy egy órát, közben a paradicsomokat, az almát
meghámozzuk és felkockázzuk, a zöldcitromok levét kinyomkodjuk, a készülő
ételhez adjuk. 20-30 perc elteltével mehetnek hozzá a fűszerek, a sárgaborsó, a
petrezselyem, és lassú tűzön hagyjuk, hogy minden összetevő jól megfőjön.
Info:
Hagyományosan friss salátát, rizst és fokhagymás
joghurtot adnak mellé. Előfordul, hogy olajban sült burgonyával tálalják, azzal
az utolsó percben kissé összefogatják. Illik még mellé a pita, de egy szelet
kenyér is jó társa lehet. Ha nem sikerül bárányhúst szereznetek, végső esetben a marhanyak is megfelelő lehet.
2012: Mór dicsérete!
2011: Cevapi, Cevapcici
2012: Mór dicsérete!
2011: Cevapi, Cevapcici