Megint egy főzelék, és egy jól ismert alapanyag, amit mi
is szívesen használunk konyhánkban, igaz ilyen formában először. A kelbimbó az
egyik legfinomabb, legsokoldalúbb zöldségünk, melyet a 19. században, Belgiumban
nemesítettek.
Kell hozzá:
Kb. fél kg bimbós kel,
4 szál sárgarépa,
4 szelet szűzérme,
só, citrombors,
tejföl, liszt,
olívaolaj.
kevés vaj.
Készítés:
A zöldségeket
megtisztítjuk, a bimbós kelt félbe, a sárgarépákat jó fél centis karikákra
vágjuk. Serpenyőbe kevés vajat és olívaolajat teszünk, majd ha elég forró,
beletesszük a zöldségeket, és kevés ideig pirítjuk. Fűszerezzük sóval és
citromborssal, majd felöntjük jó fél liter folyadékkal. Közepes lángon főzni
kezdjük, majd, ha kellően puha, de még kissé roppanós, finoman behabarjuk.
Serpenyőben, kevés
zsiradékon megpirítjuk a szűzérmék mindkét oldalát, majd a feltétként a
főzelékhez adjuk.
2012: Ede a levesben
2011: Csíráztatunk...