Az idei, túlontúl hosszúra nyúlt tél után, már nagyon vártuk a tavaszt. Az
új zöldségek ilyenkor magukban is nagyon ízesek, vajon, igen kicsit megpárolva,
de akár egy szokványos húsételt is megkoronáznak természetességükkel. Pláne, ha
egy klasszikus tavaszi zöldséglevest főzünk…
40 dkg újkrumpli,
50 dkg zöldborsó,
3 szál fehérrépa,
3 szál sárgarépa,
3 szál újhagyma,
kevés fűszerpaprika,
só, fehérbors, 3 ek. olívaolaj,
fél fej fokhagyma.
(Nagy adag lesz így, akár 4-6 főre is elegendő :-))
Készítés:
A zöldségeket
megtisztítjuk, a répákat karikára a burgonyát kockára, az újhagymát pedig
hosszában kétfelé vágjuk. Olívaolajon pirítani kezdjük az összes alapanyagot,
kevés sóval és fűszerpaprikával meghintjük. Miután jól megpirult, felöntjük
annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és beletesszük a fehérrépa zöldjét is.
Közepes lángon főzni kezdjük, fűszerezzük fehérborssal, s ha szükséges még
sózunk.
Lehet variálni, gazdagítani a levest, más tavaszi
zöldségekkel, fehér- vagy zöldspárgával, gombával, cukkínivel, karfiollal. Ha
pedig tartalmasabban szeretitek, egész kis tejföllel lehet sűríteni. Ilyen
esetben jól illik hozzá a tárkony, a rozmaring, és esetleg kevés citrom, hogy
pikánssá tegye.
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2012-ben írtuk: Zöldspárga rizottó, ahogy még sose...
2011-ben írtuk: Gombás farfalle