Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem, mielőtt kezembe
vettem a Magyar Konyha aktuális számát. Érthető, hiszen sokan és sokat leírtak
már a karácsony-szilveszter gasztronómiájáról. A pulykás-disznótóros-forraltboros-puncsos
cikkek tömkelegéből már gondolom, mindenkinek elege van. Újat kell mondani,
vagy még inkább új tartalommal kell megtölteni az év legszebb napjait.
A lap fókuszában a karácsony és a szilveszter áll. Temesi
Ferenc író a karácsony kocsonyájáról elmélkedik, aztán bemutatkozik a mák, ez a
nagyon népszerű alapanyag. Az ezerarcú, ezerszemű nélkül nem ünnep az ünnep,
gondoljunk csak a bejglire. Tálas Kata, a fiatal séf kreatív karácsonyi menüje,
a karácsonyi pulyka témaköre is ide illeszkedik, de persze szó lesz az
ünnepekről Ágoston Gézánénál, az ország legidősebb főzőasszonyánál tett
látogatáskor is.
Kicsit már szilveszterre, az újévre hajaz Cserna-Szabó
András és Segal Viktor: A tekintetes asszony káposztája című írása. Ebben
a töltött káposzta alakváltásait, hagyományait, elkészítését követhetjük
nyomon. Szilveszteri falatkákat készít Barka Áron, könnyű szilveszteri koktélok
receptjeit is megismerhetitek, akinek pedig netán nem lenne ötlete karácsonyi
ajándékra, az bőszen olvassa a Főzzünk ajándékot című elmélkedést! Sok-sok tipp
is található a lapban, pl. mit tegyünk a karácsonyi csomagolópapírral, hol
rendelhetünk bejglit és halászlevet, hol kapunk friss halat?
Az életet kell szeretni, vallja Csukás István író, költő,
a Pom- pom szülőatyja. A beszélgetésből kiderül, hogy rajong az egyszerű
ízekért-ételekért, többek közt a bográcsos öreglebbencsért, más néven slambucért.
Sándor Tamás, a bükki sajtmester a Gyimesbe látogatott, és az ott élőket tanította
a sajtkészítés fortélyaira, a „konyha” szerkesztői pedig Tokajba, legismertebb
borvidékünkre látogattak. Helyi sajtot, lekvárt, aszús recepteket fedeztek fel,
no meg meglátogatták a legjobb, ínyenc helyeket a vidéken. A spájzban, Saly
Noémi gesztenye lekvárt és cukorban főtt gesztenyét készít, Auguszt Olga pedig E-80-at
és klasszikus fatörzset süt.
Kibővített szám lett a mostani, melyet szerintem annak is
öröm lesz forgatni, aki egyébként a fakanállal kevésbé boldogul. Egy jó pohár
bor a kézbe, s lehet a kandalló elé telepedni a lappal. Jó lett !!!