Úgy jó másfél éve egy kedves ismerősünktől friss szarvasmájat kaptunk. Különlegességét az adja, hogy az alapanyag kereskedelemben szinte soha nem fordul elő, így mi is kitüntető figyelmet szántunk neki. A mai napig visszajönnek az emlékeke, így szeretnénk Veletek is újra megosztani.
Hozzávalók 2 főre:
4-6 szelet szarvasmáj,
2 nagy fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
kevés tej, balzsamecet,
olívaolaj, só, bors,
2 tk. oregánó.
A rösztihez:
4-5 darab burgonya,
kevés olívaolaj, só, bors.
A máj…
A szarvasmájat felszeleteljük, és kevés tejben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap, közvetlenül az elkészítés előtt, nagyjából ujjnyi csíkokra vágjuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd mikor már nagyon forró, beledobjuk a felszeletelt vöröshagymát, és jól megpirítjuk. Néhány perc után a felaprított fokhagymát is hozzáadjuk, és rögtön utána a májat. Mindössze tíz perc alatt elkészül, s a végén sózzuk, borsozzuk, balzsamecetet és oregánót adunk hozzá, jól elkeverjük.
A köret…
A burgonyát jó háromnegyedig főzzük, meghámozzuk, villával durvára összenyomkodjuk, majd ugyancsak forró serpenyőbe tesszük, szétlapítjuk, ízesítjük, és mindkét oldalát jó alaposan megsütjük.
Tálaláskor a röszti burgonyát egy pohárba kanalazzuk, formázzuk, tányérra helyezzük, a szarvasmáj darabokat pedig tetejére tesszük. Adhattok mellé pár darab gyöngyhagymát és áfonyát, esetleg kevés rukkola levéllel díszíthetitek.
2014: Magyar Konyha - 2014 március
2013: Szerecsendiós brokkolikrémleves
2012: "A" Szakácskönyv
2011: Még egy tipp a csírához
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése