Májusban már
szinte mindenhol megjelenik, virágzik a bodza. A virágból és ősszel a bogyós
termésből is sokféle, jóízű konyhai alapanyag készülhet, ilyen a szörp, a lekvár,
hogy csak a legismertebbeket említsem. Idén először egy bodzamártásban
gondolkoztam, s szerencsémre találtam egy olyan por- és füstmentes helyet,
ahonnan begyűjthettem.
Hozzávalók:
kb. fél liter víz,
egy tucatnyi
zöldspárga,
5-6 tenyérnyi
bodzavirág,
egy nagyobb
citrom,
egy kisebb
zöldcitrom,
2 tk. só, 3 ek.
cukor,
vaj, bors, 1 dl
natúr joghurt,
1 ek. kukorica keményítő.
Készítés:
A bodzavirágokat
előző este beáztatom a vízbe. Másnap száráról leszedem a virágokat, a citrom,
zöldcitrom levével, kevés sóval és a cukorral együtt felfőzöm. Botmixerrel jól
átdolgozom, majd leszűröm. Kicsit állni hagyom, majd vissza tűzhelyre. A natúr
joghurtot kikeverem a keményítővel, és folyamatos keverés mellett a bodza
levéhez adom, ezzel mártásos állagúra sűrítem.
A zöldspárgákat
száruknál nagyjából félbevágtam, a szárakat félretettem, a felső részt pedig serpenyőben,
kevés vajon, só és bors társaságában jól megpirítottam. Nem kell sok idő,
nagyjából 2-3 perc elég a spárgáknak, majd tányérra tettem, és a bodzamártással
együtt kínáltam. Aki szereti, még a citrom héjából reszelhet rá keveset.
2012-ben írtuk: GoodFood - június
2011-ben írtuk: Mas Rabell - Gasztro gyöngyszem Katalóniában