Talán a legismertebb olasz antipasti következik most. Sok
variációja létezik, de a paradicsomos tekinthető klasszikusnak.
Olaszország szerte ismert, az eredeti állítólag Közép-Itáliából származik.
Toszkánában fettuntának
is hívják, ebben az esetben csak kenyér olívaolaj és fokhagyma kell hozzá.
Hozzávalók:
3 nagyobb paradicsom,
4 szelet kenyér, 1 fej lilahagyma,
kb. 4 levél bazsalikom,
extra szűz olívaolaj,
só, bors.
Elkészítés:
Mosd meg a paradicsomot, majd vágd kockákra. A lilahagymával
ugyanúgy tegyél, csak még apróbb legyen, majd a bazsalikom következik. Locsold
meg bőven extra szűz olívaolajjal, sózd, borsozd.
Tedd félre kicsit, hadd érjenek az ízek!
A kenyérszeleteket mindkét oldalát pirítsd meg száraz
serpenyőben, hogy jó ropogós legyen, az sem baj, ha kicsit odakap. Míg a kenyér
meleg, nyomban halmozd rá a paradicsomos ragut, és még locsold meg
olívaolajjal. Nyomban add az éhes vendégek elé!
Tipp:
Sokan esküsznek arra, a bruschetta csak fokhagymával az
igazi. Mi is szeretjük, de most a lilahagyma ízére vágytunk. Nyaranta a
kenyérszeleteket lehet szabad ég alatt faszénparázs felett pirítani, csak még
jobb lesz a hatás.
2012: Krémsajtos süti feketeerdő dzsemmel