Idén igazán korán, túl korán jött az ősz. Ahhoz képest, hogy még csak szeptember első napjaiban vagyunk, már volt, hogy fáztunk. Az elmúlt napokban bőven kaptunk esőt, és a borongós idő valami lélekmelengetőre sarkallta páromat.
Kell hozzá...
15 dkg liszt,
2 marék áfonya,
3 ek. kukoricadara,
2 tojás, 10 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
1 dl tej, fél cs. sütőpor,
só, olaj (a sütéshez).
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral együtt habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, és a lisztet, meg a kukoricadarát. Mehet hozzá a sütőpor is, majd sűrű masszát keverünk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy ne híguljon fel. A legvégén hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét és az áfonyát is. Forró serpenyőbe palacsintasütőbe kanalazzuk a masszát, kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat formázunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finom még eperrel, almával és fahéjjal, baracklekvárral, szederrel, szinte bármi illik hozzá. Érdemes elkészíteni sós változatban is, ez esetben hagyjátok ki a cukrot és a vaníliás cukrot. Így kerülhet mellé pirított sonka, szalonna, babragu, kolbász, amit csak elbír a fantáziátok.
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2013: Sertéskaraj tepsis burgonyával és aszalt szilvás hagymalekvárral
2012: Magyar Konyha - Szeptember
2011: Gondolatok a Bikavérről II.