Egy csendesebb, „jóebédes”, ejtőzős vasárnap, valami jó kis édességre vágytunk. A palacsinta nálunk mindig biztos befutó, ám ezúttal egy kicsit elszakadtunk a sokéves hagyománytól.
Kell hozzá...
15 dkg liszt
3 ek. kukoricaliszt
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 dl tej,
fél csomag száraz élesztő,
szódavíz,
só, olaj (a sütéshez).
A díszítéshez:
dióbél, gránátalma, birsalmalekvár.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral együtt habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, az összeszitált liszteket, amibe előzőleg beletettük a száraz élesztőt. Sűrű masszát keverünk, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy ne híguljon fel, aztán a legvégén hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét is. Forró serpenyőbe palacsintasütőbe kanalazzuk a masszát, kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat formázunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Mi a Kaldeneker lekvárosház zsályás birsalma lekvárjával, dióbéllel és gránátalma magokkal együtt tálaltuk.
Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika