Magyar Elek így ír a levesről, az 1932-ben megjelent
könyvében: „A tyúklevesről sohase mondjunk le, valahányszor alkalmunk nyílik
levével, omlós fehér húsával s a sok egyéb jóval, ami benne főtt, hogy
egyesítse erőit, ízeit, zamatát a nemes cél érdekében. Midőn belemerítjük
csillogó kanalunkat, hogy vágyódó szájunkhoz emeljük, illatos pára száll
felénk,s jelzi, mily magasrendű élvezet jut osztályrészül a következő
pillanatban ízlelőérzékünknek. Mint mondottam, aranysárga színű, sűrű, szinte
olajszerű legyen ez a lé, az ember – sérelem ne essék az illendőségen –
akaratlanul is csámcsogjon kicsit, amikor a végén a kanalat leteszi, mert
különben talán össze is ragadna a szája széle a gyors kocsonyásodásra hajló
eledeltől.(…)"
Egy igen szép fél tyúkot találtam a tőlünk kőhajításnyira
lévő szárnyasboltban. Volt vagy két kiló, bőre halványsárga, alatta jól látható
finom hús, de lábak, máj, zúza, szív, nyak is lapult belsejében. A tyúkot közepes
lángon feltettem főni. Kis idő múlva jó alaposan lehaboztam, ízesítettem sóval,
egész borssal, és hozzátettem az előzőleg megtisztított, piacon vásárolt, jóízű
sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és karalábét.
Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak gyöngyözik – bő három óra alatt
készre főztem. Ha kész, le kell szűrni, kicsit ülepszik, s ha úgy ítélitek meg,
le lehet szedni a képződött zsírt is a tetejéről.
Tipp:
Szerintem a leves elmaradhatatlan „kelléke” a
cérnametélt, és egy jó kis csípős zöldpaprika. Együtt is lehet tálalni, de
sokan szeretik ezt a fajta levest csak magában, esetleg a zöldségekkel, majd
utána a főtt húst egy kis snidlingmártással, spenóttal, esetleg friss tormával
együtt is fogyasztani. Jól illik hozzá a fröccs!!!
Ebben találhattok hasonló szépségeket: A magyar úri család konyhája c.
VálaszTörlésKöszi a hozzászólást és az ajánlást!
VálaszTörlésKedves Névtelen! Érdekesnek hangzik, amit írsz. A magyar úri család konyhája..., ki a szerző, hol lehet beszerezni?
VálaszTörlésPodruzsik Béla, a Hungária Nagyszálló konyhafőnöke, én a booklinnál rendeltem, de láttam máshol is. A legjobb beütni a címét a keresőbe és ki lehet választani a kereskedőt, Boldog Új Évet.
Törlés