Nagyon
hamar összehozható ebéd vagy vacsora is lehet a következő recept. Különlegességét
a helyi piacon megvásárolt termelői csiperke adta. Aki viszonylag gyakran eszik
csiperkét, és mondjuk eddig hagyományos üzletben vásárolta, annak érdemes
egyszer kipróbálni a piacit is. Zongorázni lehet a különbséget…
Kell
hozzá:
40
dkg apró csiperkegomba,
5-6
ek. hús vagy zöldség alaplé,
1 tk. szárított bazsalikom,
1 tk. szárított bazsalikom,
2 ek. olívaolaj,
1
kisebb kápia paprika,
2 gerezd fokhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
frissen
őrölt bors,
1 k.k őrölt kömény,
1 k.k őrölt kömény,
1
tk. fűszerpaprika,
1 ek. vaj, 4 ek. tejföl.
1 ek. vaj, 4 ek. tejföl.
Gombát
megtisztítjuk (áztatni nem szabad!), négyfelé vágjuk, majd a felhevített vaj és
olívaolaj keverékén megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel,
bazsalikommal, fűszerpaprikával, a fokhagymákat pedig belereszeljük. A kápiát
megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Ráöntjük az
alaplevet, és maximum 2 percig még pároljuk. Közben hozzáadjuk a kikevert
tejfölt, és egyet hagyjuk rottyanni. A gombaragut az al dentére főtt fusilli
tetejére halmozzuk.
Bor:
Lehet
hozzá, mondjuk egy jó rozét is párosítani, de egy testes, esetleg hagyományos
tölgyfahordóban érlelt fehérbort is elbír. Utóbbi lehet egy karakteres
olaszrizling, mondjuk a Balaton-felvidékről, egy délies hárslevelű, vagy éppen
egy karakteres furmint, mondjuk Tokaj-hegyaljáról!
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2012-ben írtuk: Hamvazószerdai heringfilé, marinált hagymával
2011-ben írtuk: Az új Magyar Konyha
2011-ben írtuk: Az új Magyar Konyha
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése