Április. Az egyik legszeszélyesebb hónap az évben, s
tapasztaljuk ezt idén is. Ez az évszak bolondos, sokszor megtréfál minket. Sok
minden történik ugyanakkor. Általában ilyenkor van vége a nagyböjtnek, aztán
van még húsvét, locsolás, jönnek az első tavaszi zöldségek…
A Magyar Konyha
háza táján is van egy aktuális kérdés, ami a megtévesztést, bolondozást
sejteti: Semmi sem az, ami látszik? Kérdések és válaszok a bio élelmiszerekről.
A biomítosz nyomában, Zöldségközösségek, és itt van az emlegetett zöldségek
közül a zeller, a cékla és a retek, melyek megfelelő körülmények között
áprilisig eltarthatók, a konyhán pedig sokoldalúan felhasználható alapanyagok.
Hálásak saláta, leves, köret felhasználásakor egyaránt.
Bodrogi Gyula
mesél életéről, filmszerepeiről, az ízekről, saját és családja ételeiről, fia
alföldi és budai idegenforgalmi-vendéglátási vállalkozásairól, és még sok
másról…
A Magyar ízek sorozatban most a kecske és kecsege került terítékre. Bizony,
sokan nem is gondolnák, de két sok évszázados, igen megbecsült állatról, s
később nemes alapanyagról van szó. „A kecske nem annyira karakteres, mint a
bárány: kicsit édeskés, alapvetően egyfajta jó „húsíz” jellemzi. Az izomrostok
közt sok a kötőszövet, a hús nehezen szárad ki.”
A Boremberek
sorozat ezúttal Áts Károlyt faggatta. Azon túl, hogy idén komoly díjat is
bezsebelhetett, kiderül, hogy sokkal fontosabb dolog foglalkoztatja: húsz év
után komoly váltás történik életében és szakmai munkájában egyaránt. „Gyerekként,
ha kimentem kapálni, estére vérgubók lettek a kezemen. A tenyeremen érezhettem
a tokaji terroir ásványosságát.”
Egy rácalmási
kúria séfje, Forster Zoltán, különleges konyhai élményeiről, egyedi ízvilágáról
beszél. Az is kiderül a cikkből, miért éppen a koreai konyha áll hozzá a
legközelebb: „A konyhán dolgozó koreaiak eleinte egyáltalán nem voltak
segítőkészek, a kimcsi titkát eszük ágában sem volt elárulni.”
A magazin múlt
havi számában elindult főzőiskola ezúttal a párolás témáját járja körül. Saly
Noémi ecetes-mézes tormát, Auguszt Olga pedig Hantás Flórát készít, s ha ez még nem
lenne elég, van itt még vagy negyven recept.
Jó lett a szám,
na!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése