Egy kedves vadász ismerősünknek köszönhetően, olyan alapanyag került a
konyhánkra, mely a kereskedelemben szinte fellelhetetlen, mert mindig az
elejtőt illeti. A szarvasmáj sokoldalúan
elkészíthető, finom és egészséges konyhai hozzávaló. Kíváncsiak voltunk, milyen
lesz kölessel…
Kell hozzá:
3 szelet szarvasmáj,
1 csésze köles,
2-3 gerezd fokhagyma,
kevés tej, mustár,
olaj, vaj, só, bors.
A szarvasmájat felszeleteljük, és kevés tejben egy
éjszakán át pihentetjük. Másnap, közvetlenül az elkészítés előtt csíkokra
vágjuk, leheletnyi mustárral megkenjük. Serpenyőben vajat hevítünk, majd mikor
már nagyon forró, beledobjuk a májat és mindössze egy-két perc alatt megsütjük.
Sózzuk, borsozzuk.
A kölest a rizshez hasonlóan készítjük el, ettől
annyiban tértünk el, hogy nem vöröshagymával, hanem fokhagymával pirítjuk, kevés
sóval ízesítjük. Felöntöttem kb. kétszeres mennyiségű vízzel, majd 15-20 perc
alatt készre főztem. Nem szabad túlfőzni, lényeg, hogy „pergős” maradjon, konyharuhával
is letakartam, és a gőzben állni hagytam. Tálaláskor a pirult szarvasmájat a
köles tetejére tesszük, én adtam hozzá pár szelet, ugyancsak vajban pirított
gombát és spárgát, egy-két darab gyöngyhagymát.
Tipp:
A szarvasmáj sok vért ereszt magából, sokan félnek is
tőle, hogy elkészítés után kemény marad. Ezért, ha a konyhába érkezik, tegyétek
egy szűrőbe, és folyassatok rá hideg vizet, amíg látjátok, hogy vért enged
magából, majd hagyjátok lecsepegni. Érdemes követni a tejben való pihentetés
módszerét is, ha pedig készítitek, nem szabad túlsütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése