Az elmúlt napok
hőségében csak szenvedtünk, akár nappal volt, akár éjjel. Ilyen időben nem is nagyon tudunk enni, mégis
megkívántunk valami könnyű, frissítő finomságot. A gyömbértől eltekintve az
egész összehozható percek alatt.
50 dkg csirkemell filé,
2 egész gyömbér,
2 ek. vaj, fél citrom,
4 dl víz, 2 ek. ecet, mustármag,
egészbors, só, cukor.
Elkészítés:
A gyömbérrel érdemes kezdeni, hiszen ennek, hűlnie, érnie
kell. Az a legjobb, ha mondjuk előző nap, vagy este készítitek el. A gyömbért
megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy kisebb lábosban vizet és ecetet
forralunk, melybe mustármagot, egész borsot, sót és kevés cukrot teszünk. Ha
felforrt, ráöntjük a gyömbérre, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
A csirkemellet vágjátok kicsit nagyobb szeletekre, így
kevésbé lesz száraz. Egy serpenyőben vajat hevítettünk, ebben kezdtük el
pirítani a melleket. Sóztuk, borsoztuk, más fűszert nem is érdemes használni, bőven
elég lesz, ha mellé adjuk majd a gyömbért. Sokáig sütni sem érdemes, maradjon
csak szaftos a közepe! Ha már majdnem kész, facsarjátok rá a citrom levét, s
már kész is!
Tipp:
Ha szeretitek így
a gyömbért, van egy jó kis spájzotok, no meg előrelátók is vagytok, érdemes
akár befőttes üvegben is eltenni ezt a finomságot. Hagyományos dunsztolással
hónapokra megoldhatjátok a gyömbér-készleteteket. Jól illik mellé a
burgonyapüré, a rizs, tésztával is el tudom képzelni. Mi csak egyszerűen
kenyérrel ettük. :-)
2012: Dorozsmai pontyfilé
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése