Szerintünk
hagyományos magyar étel következik most, legalábbis más népeknél még nem nagyon
találtunk rá a burgonya és a tészta paprikás kombinációjára. Burgonyás tészta,
grenadiermarsch, gránátos kocka néven is előfordul. Őse, ma is ismert változata
a slambuc, mely tradicionális pásztorétel, s akkor a legfinomabb, ha házi
csuszatésztával, no meg persze bográcsban készül.
Hozzávalók:
1 csomag
kockatészta,
4 nagyobb
burgonya,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 evőkanál
pirospaprika,
2 ek. libazsír, só,
bors.
Az elkészítés
menete:
A krumplit meghámozzuk,
felkockázzuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Serpenyőben kevés libazsírt
hevítünk, ebben pirítjuk meg a hagymát, később hozzátesszük a burgonyát is. Egy
kis ideig együtt pirítjuk őket, majd amikor már szép üvegesek, meghintjük
fűszerpaprikával, ízesítjük sóval, borssal. Közben a kockatésztát kifőzzük,
leszűrjük, a főzőlevet félretesszük. A piruló hagymás-paprikás krumplihoz adjuk
a főzőlevet, mindig csak keveset. Amikor már kellően puha, a leszűrt tésztát
csak szépen beleforgatjuk.
Tipp:
Természetesen
akkor az igazi, ha házi, gyúrt tésztával készül. Nyaranta nagyon jól illik
mellé a kovászos uborka, de céklával is isteni! Ha bort kortyolnátok mellé,
érdemes egy jófajta sillert választani, mely a hagymás-paprikás ételekhez
mindig jolly-joker.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése