Piedone után
szabadon, valami babos ételt kívántam meg a napokban. Nem hagymás babra, hanem
valami másra vágytam! Száraz fehérbab, korábban elkészített paradicsom-salsa, mindenféle zöldségek voltak
itthon, már csak ki kellett találni, hogy mi legyen belőle.
80 dkg száraz
fehérbab,
1 közepes darab
csili,
4
közepes paradicsom,
2
szál újhagyma, bazsalikom,
1
ek. olívaolaj, só, őrölt bors.
Elkészítés:
A
paradicsomokat apró kockára vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A közepes
csilit kimagozzuk, jó apróra összevágjuk. Hozzátesszük az olívaolajat,
ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, majd a hűtőbe tesszük, hogy
hűljön-érjen. Legjobb, ha egy egész éjszakát ott áll, másnap viszont vegyétek
ki, hogy ne legyen túl hideg. A
babot szintén előző este áztassátok be.
Következő nap
lehet hozzákezdeni a főzéshez. A
beáztatott babot egy fazékban, borssal, sóval, babérlevéllel, egész kevés
zsiradékkal együtt tegyétek fel főni. Mikor már majdnem kész, hintsétek meg egy
kis fűszerpaprikával. Az utolsó mozzanatként mehet hozzá a csípős paradicsomos
ragu, s még néhány percig hagyjátok rotyogni.
Figyelem!
Embörösen csípős étel lesz így, ám aki ezt szereti, annak
biztosan ízleni fog. Akár még egy húsétel mellé is el tudom képzelni. Én finom
házikenyérrel ettem, de illik hozzá a rizs, a burgonya, főzhettek mellé tésztát
is, de a kuszkusz, bulgur, köles sem megvetendő kísérő. Macskajajos „közérzetre”
különösen javallott! :-)
2012: Magyar Konyha-Szeptember
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése