Néhány nappal ezelőtt marhahúslevest főztünk nyakból,
ez pedig szinte kínálta magát, hogy utána készítsünk egy jó vadast. Ezt az
ételt sokan hátszínből, fehérpecsenyéből, felsálból, combból készítik, de nagyon jó a
nyak is erre a célra.
1 kg marhanyak, 2-3 dl marhahús- alaplé
A mártáshoz:
Marhahús-alaplé, 6-8 db szép sárgarépa, 1 tk. barnacukor,
1 dl tejföl, 1 ek. mustár, 2-3 db borókabogyó.
A zsemlyegombóchoz:
6-8 db zsemlye, 1 nagy fej vöröshagyma,
kevés petrezselyem, só, liszt, tojás, tej, őrölt bors.
Elkészítés:
A vadasmártással kezdünk, melyet akár előző nap is
elkészíthettek. A húsalaplével együtt feltesszük a sárgarépákat, majd ha
megfőtt, ízesítjük egy kevés cukorral, hozzátesszük a tejfölt, a mustárt és pürésítjük.
(Ha már előzőleg levest is főztünk, érdemes a mártáshoz is ezt használni,
sokkal egyedibb, mélyebb íze lesz).
A
zsemlyéket felkockáztuk, a petrezselymet és vöröshagymát felaprítottuk, utóbbit
serpenyőben megpirítottuk, hűlni hagytuk. A megpirított zsemlyekockákhoz
lisztet és tojást adtunk, hozzákevertük a megpirított hagymát és a
petrezselymet, ízesítettük, kevés tej is került hozzá, összedolgoztuk. Kézzel
kisebb (kb.5 cm átmérőjű) gombócokat formáztunk, és sós, lobogó vízben
kifőztük.
A zsemlyegombócot félre tesszük, tálaláskor karikára szeljük.
Aki kedvet érez, egy serpenyőben nyugodtan megpiríthatja a szeleteket, csak még
jobb lesz az íze! A marhanyakat a saját
alaplevében feltettük melegedni, majd felszeltük. A marhahúst a mártással, gombóc szeletekkel és néhány darab joghurtos
céklával együtt tálaljuk. Ez utóbbi ugyan furcsának tűnhet, de érdemes
kipróbálni, egészen érdekes ízkombinációt ad együtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése