Az eredetileg
Bécsből származó Wiener Kaiserschmarrn, az egész egykori Monarchia területén elterjedt édesség. Ismert még császármorzsa, porozinkó,
smarni néven is. A desszert eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar
királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először, a másik szerint maga Ferenc József találmánya.
Alapvetően
palacsintatésztából, zsíron történő pirítással készül, de gyakran liszt
helyett búzadarát is használnak. Többféle változat létezik, a miénk darás, míg a bécsibe nem
tesznek. Lehet szilvalekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral, almapürével
(apfelmus) fogyasztani, de szerintünk házi kajszilekvárral az igazi.
A mi „bögrés” változatunk…
Végy egy 2,5 dl-es bögrét,
1 bögre búzadara, 1 bögre liszt,
2 bögre tej (0,5l), 4 tojás,
3 ek. porcukor, csipet só,
4 ek. vaj a sütéshez.
(emberes adag készülhet így, írjunk 4
főt…)
Készítés:
A tejet megmelegítjük, a lisztet, a sót, egy evőkanál
cukrot és a búzadarát összekeverjük a tejjel. Dolgozhattok hideg tejjel is, de,
ha megmelegítitek, hamarabb megduzzad a dara. A tojássárgákat két evőkanál
cukorral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. Összekeverjük a tésztát, a
végén beleforgatjuk a fehérjét. (Ízlés szerint reszelhetünk bele citromhéjat
is.) Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat,
beleöntjük a tésztát, és hagyományos módon megsütjük.
Ui.: Mi két részletben sütöttük, mert nagy adag
lett belőle. Így értelemszerűen a vajat is kétfelé kell venni.
2013: Fehérbab abált pulykazúzával
2012: Kurkumás rizseshússal töltött kelkáposzta rolád
2011: Egy éves a Culinaricum!
2013: Fehérbab abált pulykazúzával
2012: Kurkumás rizseshússal töltött kelkáposzta rolád
2011: Egy éves a Culinaricum!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése