A könyv tulajdonképpen egy válogatás az író műveiből. A fogadó a régi világhoz, egyfajta hangulatjelentés, múltba
tekintés, olyan pillanat, ami ma már aligha megélhető. A piac illata, ha
megkopva is, de ma is még megélhető, viszont a gábli intézménye sajnos már
teljesen kiveszett. A ma embere, ebben a rohanó világban nem is értheti mi az,
10-11 óra tájban enni egy kispörköltet, pájslit, vese-velőt vagy éppen egy kis
táfelspitzet. A böjtölés hagyománya, a heringschmauz próbál visszatérni életünkbe,
mint ahogy a húsvéti sódar is. Utóbbi esetében már akkor is sokat teszünk, ha
nem hiper-szuperben vákuumfóliában, gyorspácolt-gyorsérlelt változatot
vásárolunk, hanem henteshez megyünk, aki kívánságunknak megfelelően adja e
különleges portékát. A további fejezetek: a mellékutcai vendéglő, az előhang
egy kispörkölthöz, s még további harminc elbeszélés magát az ételkészítés és
étkezés élvezetét, a vendéglátás művészetét tárja elénk. Krúdy gasztronómiai
témájú írásai a múlt hagyományait és hangulatát idézik. Nem csupán élvezetes
időutazást jelentenek: kétséget sem hagynak afelől, hogy a jót, s jól enni
tudománya mai gasztrokultúránk egyik megalapozója is.
Figyelem!
Fogyókúrázóknak kifejezetten ellenjavallt könyv. Gyakran
forgatva ugyanis enyhébb mellékhatások (folyamatos majszolás, hűtőnyitogatás,
nyálcsorgás, korgó gyomor – léphetnek fel! Mindenki másnak, viszont kötelező!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése