Idei nyaralásunkat Tihanyban töltöttük. Már előtte is
kedveltük a levendulát, de nyugodtan mondhatom, az ott eltöltött idő alatt a
növény rajongói lettünk. Amit csak lehetett megkóstoltunk, legyen az étel vagy
ital. A mostani kánikula alatt, részben az élmények hatására, összehoztunk egy
jó levest.
Hozzávalók:
2 marék szilva,
3 szál levendula,
3 ek. barnacukor,
fél liter víz, őrölt fahéj, szegfűszeg, só,
2 db citromkarika,
1 dl tej, 2 ek. vaníliás pudingpor.
1 dl tej, 2 ek. vaníliás pudingpor.
Készítés:
A szilvákat kimagozzuk, a vízben feloldjuk a barnacukrot,
beledobjuk a fűszereket, a citromkarikát, majd, ha felforrt, mehet hozzá a
szilva, és a levendula. Nagyon rövid ideig főzzük, majd állni és hűlni hagyjuk.
Ha kellően kihűlt, a szilvákat, citromkarikát szűrőkanállal kiszedjük, és
fokozatosan leturmixoljuk, úgy, hogy a visszamaradt főzőlét fokozatosan adjuk
hozzá, vigyázva, ne legyen túl híg.
A végén kevés tejjel kikeverjük a pudingport,
visszatesszük a gázra, és behabarjuk. Ha teljesen hideg már, szilvadarabokat
tehetünk még bele. Hidegen fogyasztjuk!
Tipp:
A tejet természetesen tejszínnel is helyettesíthetitek,
és ha esetleg túl sűrű, az alaplével még hígíthatjátok. Tapasztalatunk szerint
a levendula intenzitását, szinte mindenki másképp kedveli, ezen az arányon bátran változtassatok hát szájízetek szerint.
2012: Sárgabarackos gombóc
2011: Katalónia 2009 I.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése