A főzelék pedig kifejezetten hungarikum! Viszonylag
keveset foglalkoznak vele, pedig ez olyan dolog, amire bátran lehetünk büszkék.
Nézzetek csak körül, akár a szomszéd országokban is, de nemigen találtok a mi
főzelékeinkre emlékeztető fogásokat. Ráadásul nem holmi újkeletű dologról van
szó. A napokban Simai Kristóf szakácskönyvét lapozgattam, s a főzelékek már ott
fellelhetők, „Vastag étkek” címszó alatt. Ne feledjük, a könyv az 1700-as évek
végén íródott.
30 dkg darált sertéshús
5-6 gerezd fokhagyma,
só, fehérbors, 1
egész tojás,
2 db apró csili, 1 nagy zeller,
kevés friss kapor,
kevés friss kapor,
tejföl, liszt,
olívaolaj.
Készítés:
Mi a húspogácsa alapjának elkészítésével kezdtük, mert ez
mehet akár egy egész napra a hűtőbe, hadd érjen. A darált sertéshúshoz adjuk a
tojást, felaprítjuk a csilit (mag nélkül), ízesítjük sóval, fehérborssal. Kézzel
finoman összekeverjük olyan állagúvá, hogy fasírt masszát kapjunk. Pogácsa- formákat
alakítunk, és olajban minden oldalát barnára sütjük, ha kivettük, a
felesleges zsiradékot konyhai törlőn felitatjuk.
A zellert megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a
fokhagymákat is felaprítjuk, és serpenyőben finoman megfuttatjuk. Néhány perc múlva ebbe tesszük
a zellert, majd jól megpirítjuk. Enyhén fűszerezzük, hozzádjuk a kaprot, s, ha kellően puha, finoman behabarjuk.2013: John Gregory-Smith- Fűszeres szakácskönyv
2012: Merengés az Aszúról I.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése