Akárcsak tavaly, idén sem maradhatott ki egy kis
kiruccanás a bécsi Sommerkino fesztiválra. Mi persze nem a programok, a vetítések, hanem
inkább a gasztronómiai felhozatal miatt látogattunk ki barátainkkal az egykori császárvárosba.
Ismét érdekes volt.
Örvendetes, hogy újra találkoztunk olyan résztvevőkkel,
akik tavaly is kint voltak, de már sajnos nem jutott rájuk kapacitás. Őket már
akkor felvettük a képzeletbeli listára, s jó pár ételt, amiket mindenképp meg
kell kóstolnunk.
A helyi „folyékony kenyér” kínálat megízlelése után
indításként a horvát tengerpart egyik klasszikusát (nagyon élénken él még a
nyaralásunk emléke) a sült sprotnit választottuk. Természetesen citrommal és
fokhagymás mártogatóssal kínálták. Nagyon finom, friss, és ropogós volt, a
szósz pedig különösen „üdítőre” sikerült.
Roston sült bélszín és csirke steak következett. A
csirkétől azt kaptuk, amit vártunk, ez úgymond kötelező kör volt. A marhahúsnál
arra voltunk kíváncsiak, hogy ilyen körülmények, a nagy sor, stressz és tömeg
ellenére mennyire tudják korrektül megsütni. Élmény volt, különösen a hús
minősége miatt, és a megrendelt közepes sütési mód, valóban közepes volt!
Mindkét ételt „házi” sült burgonyával” (pommes frites country art) tálalták,
mely szintén ízletes volt.
Egy spanyol tapa tállal folytattuk. Ezen a hagyományos
húsgolyó, a grillezett paprika, bundázott garnéla, paradicsom és tonhal krémes
kenyerek, sült hagyma bacon szalonnába tekerve és aioli képviseltette magát.
Tulajdonképpen minden hibátlanul volt elkészítve, mégis az igazi hatás valahogy
elmaradt. Külön érdekesség volt a sült hagyma, plusz a burgonyacsíkban sült
garnéla. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a nyers burgonyát spagetti formára
alakítják, s ezt tekerik rá a garnélára.
A franciák tudtommal tavaly nem képviseltették magukat,
ezért hát kíváncsiak voltunk, tőlük milyen ínyencséget érdemes megkóstolni.
Választásunk a homárra esett. Hozta is az elvárt formát, külön öröm volt, hogy
ilyen körülmények között is teljesen friss volt, mindössze egy kis szósz,
például fokhagymás vagy citrusos mártás hiányzott róla. A fél homárhoz egy
gerezd citrom, valahogy kevésnek bizonyult. Ja, és még egy plusz, 2€ kaució
ellenében speckó fogót is kaptunk, így viszonylag könnyű volt elfogyasztani a
rákot.
A fesztivál egészen augusztus 31.-ig tart, így akit érdekel,
annak irány Bécs és a Rathausplatz! Választhattok japán, kínai, indiai, perzsa,
görög, olasz, osztrák, amerikai, horvát, spanyol, francia – remélem senkit nem
hagytam ki – ízeket. Mi mindenkinek csak ajánlani tudjuk!
2012: Sárgabarackos gombóc
2011: Katalónia 2009 I. rész
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése