Menüpontok

2011. október 14., péntek

A Kenyér Világnapja 2011

Kedves kollégáim, Max és Limara hívták fel figyelmemet a Kenyér Világnapjára, melyet október 16-án tartanak. Örömmel csatlakozom ehhez a mozgalomhoz, s ha már annyit elérünk, hogy nagyobb tisztelettel fordulunk a kenyér felé, és jobban megbecsüljük, mint alapvető élelmiszerünket, már megérte.

Biztosan sokan sütnek már otthon kenyeret, van, aki spéci kenyérsütő-gépben, mások egyszerű konyhai sütőben, de annál nagyobb lelkesedéssel teszik ezt. Rengeteg érdekes recepttel lehet találkozni a neten, én most egy újabb érdekességgel szeretnék hozzájárulni ehhez a földi finomsághoz.

Polentakérges paradicsomos kenyér

Kell hozzá…
10 dkg natúr joghurt
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olívaolaj
1-1,5 dl víz
15 dkg szárított paradicsom
1 szál rozmaring
40 dkg fehér liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál száraz élesztő
kukoricadara

Így készítsétek…
A joghurtot keverjétek össze a paradicsompürével és az olívaolajjal, majd mehet hozzá egy kis víz, kicsit dolgozzátok össze. Néhány perccel később a leveleire szedett rozmaring és az apróra vágott szárított paradicsom következik. A lisztet, a sót és az élesztőt egy keverőtálba tesszük, és a korábban elkészített fűszeres paradicsom „mixet” is hozzáöntjük, és dolgozzuk össze, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Hagyjuk 10 percig állni, majd egy olajozott felületen gyúrjuk tovább, s újra hagyjuk állni egy kicsit. Ezt ismételjük meg még kétszer, ezután lefedve egy órán keresztül hagyjuk kelni.
Ha megkelt, forgassuk bele a kukoricadarába, formázzuk, és egy sütőpapírral bélelt, lehetőleg ovális (jó más forma is) sütőformába helyezzük. 200-220 fokos sütőben, körülbelül 40-45 perc alatt megsül.
Nem kell hozzá más csak egy kis jó minőségű vaj…