Menüpontok

2011. december 1., csütörtök

Tejszínes medvehagymás csirkeragu

Bejegyezte: Stefán Mónika

Kincses kamrácskámból…
Ködös-hideg napok járnak mostanság felénk. Egyre többször nyitom ki kamrácskám ajtaját. Bár szívesebben nevezem kincses kamrácskámnak, mert annyi kedves és főleg finom kincset rejteget…

A tavasz illatával kerültek a csupán csak szekrényi kamrámba az üvegbe zárt zöld finomságok. Medvehagyma olívaolajjal… Egy üveg maradt, a többi elfogyott, egy kifli csücskére kenve, pirítóson, gombócba gyúrva, barátoknak ajándékba. Most ezt még meghagyom, de egy jót szippantok az üvegbe csempészett tavaszból… Isteni!!! A fagyasztóm még rejteget néhány csomag levelet, ezt fogom most felhasználni. Nem szokásom különösebben méricskélni, tudom, hogy egy ebédre-vacsorára mennyit érdemes készíteni.

Vacsi adag 3 főre:
50dkg „csokornyakkendő” tészta (durum)
30dkg csirkemell
2dl főzőtejszín
olívaolaj
2 csokornyi medvehagyma
só, frissen őrölt bors

A csirkemellet csíkokra vágom, olívaolajon kissé lepirítom, hozzáadom az összetépkedett medvehagyma leveleket. A tésztát felteszem főni, ha elérte az al dente fokozatot, leszűröm, és félre teszem. Közben a főzőtejszínt ráöntöm a piruló ragura, sózom, tekerek rá egy kis friss borsot, - isteni az illata - egyet rottyan, és kész! A kifőtt tésztát tányérra halmozom, jöhet rá az elkészült ragu, egy villámgyors fotó, és lehet enni…
Már most megfogadtam, ha jövőre eljön a medvehagyma szezonja, két nagy kosárral (vagy 22-vel) szedünk majd, hogy a kincses kamrácskámban még decemberben is legyen bőven a tavasz ízéből.

Michel Roux – Tésztavarázs (sósan és édesen)

A T. Bálint kiadó ismét egy remek gasztronómiai könyvvel lépett a piacra. Nekünk a napokban hozta meg a postás, de a piacon is csak néhány hete jelent meg, így remélem nem sokat vesztünk aktualitásunkból.

Jómagam akkor találkoztam Michel és Albert Roux nevével, mikor Gordon Ramsay könyveit olvastam. A brit szakács többször is említi a szakembereket, mégis nekem egészen idáig kissé ismeretlennek tűnt a szerző. Michel Roux 1941-ben született a franciaországi Charolles-ban. Tizennégy évesen Párizsba költözött családjával, ahol először kitanulta a cukrász, majd a szakács mesterséget. Mikor fivére, Albert Londonba költözött, Michel is követte, és 1967-ben megnyitotta első éttermét, a Le Gavroche-t, mely az első étterem volt egész Nagy-Britanniában, ahol kettő, majd három Michelin csillagot nyertek. A szakács megszerezte a Meilleur Ouvrier de France kitüntető címet, mely a cukrászok világának egyik csúcsa, 2004 óta a francia becsületrend tagja, és nem utolsó sorban megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatát is (OBE).

A kiadó ajánlása szerint: „Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben, amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek mennyisége és sokszínűsége. Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában. „

Remek ajándék lehet, akár újdonsült, de gyakorló háziasszonyoknak és- uraknak, cukrászoknak, de akár azok is bátran kezükbe vehetik, akik „mindössze” enni szeretnek.
Ajánlom figyelmetekbe a kiadó honlapját, ahol megrendelhetitek a könyvet: www.tbkiado.hu