Menetrend szerűen itt a hónap eleje, indokolt tehát, hogy foglalkozzunk a Magyar Konyha aktuális számával. Úgy gondolom, izmos időszak köszöntött a kiadóra és a szerkesztőségre is, hiszen egyre-másra jelennek meg a gasztrolapok. Bízunk azonban az ötletben, az egyediségben, a témák kreatív feldolgozásában, a részletességben és a vizuális élményben.
Ahogy múlt hónapban az olívaolaj, most a liszt került a fókuszba. Persze, hogy lehet legjobban tesztelni a lisztet? Úgy, hogy sütünk belőle valamit, adott esetben hagyományos pékmesternél kilenc féle kenyeret. Ha pedig a téma már megvan, hát úgy szép ha gazdag, olvashattok hát egy hagyományos hengermalomról is.
A jó alapanyag és a jól elkészített ételek mellé kellenek jó emberek is. Alexander Brody, alias Bródy Sándor mesél a reklámszakmában eltöltött negyven évéről, s az ételekhez, ízekhez kötődő élményeiről. Bárdos Sarolta, Bott Judit, Berecz Stéphanie, avagy a három muskotályosnő életútja is ad tanulságokat. A szőlő szeretetén, a szép borokon túl az is kiolvasható, hogyan maradjon egy nő egyszerre anya, borász és feleség. Buday Péter, az ismert séf, előveszi Magyar Elek húsvéti menüjét, s ebből merít ihletet, az aktualitásoknál maradva pedig az emberi oldal nem lenne teljes Széll Tamás brüsszeli sikerének említése nélkül.
Ételek terén: dübörög a húsvét! Az Ínyesmester ünnephez kapcsolódó gondolatai nekem kiváltképp kedvesek voltak. A tavalyi évhez hasonlóan ismét van jócskán sonka, sokféle ráadásul, meg praktika, meg minden. Aztán van bárány, van hagyma és, hogy egészen biztosak legyünk az ünnepben: persze kalács is.
Végezetül, pedig hogy egy kis kritikával is illessem a szerkesztőket: szerintem B.T és M.B.T. cikke a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyről – bár fantasztikusan tárgyszerű és a szerzők szakmai munkája előtt csak fejet hajthatok –, enyhén szólva is nehézkesre, szárazra sikerült. Aki nem szakember, tán el sem olvassa, mert be sem tudja fogadni.
Kerek, szellemileg, szakmailag és vizuálisan is igen komoly élményt nyújt a Magyar Konyha. Ajánlom hát mindenkinek szívből az áprilisi számot!