Menüpontok

2011. február 4., péntek

Jamie főzőiskolája

A hazai gasztro-könyvpiac egyik fontos eseménye volt tavaly Jamie Oliver nyolcadik könyvének megjelenése. A legutóbbi mű óta (Jamie természetesen) majd két esztendő telt el, jogosan várhattuk hát, hogy ismét valami szokatlan mű következik.

A könyv alcíme: Tanulj meg főzni 24 óra alatt, elsőre ugyan kicsit meredeknek tűnik, bár ha jobban belelapoztok a könyvbe rájöttök, hogy itt tényleg szigorúan csak az alapokról van szó, és nem egy könyvnyi anyagot tudtok elsajátítani 24 óra alatt, hanem mindössze egy-egy receptet, én legalábbis ezt szűrtem le, ahogy a könyvet lapozgattam.

Rövid rész az ajánlóból: „Ha nem hitted, hogy valaha is megtanulsz főzni, akkor hallgass rám: vedd ezeket a recepteket, nézd meg szép sorjában az elkészítésüket lépésről lépésre bemutató színes fotókat, és garantálom, hogy 24 órán belül valami tényleg finomat fogsz összehozni. Egyszerű hozzávalókból ízletes ételeket főzni alapvető emberi készség. Aki ezt megtanulja, nemcsak pénzt takarít meg, de örömét is lelheti benne, sőt családjával és barátaival együtt sokat tehet az egészségesebb táplálkozásért. Ha meg már rákaptál, miért ne taníthatnád meg a többieknek is? Gyerünk, tanulj meg egy receptet még ma – és add tovább!”

A 360 oldalas, keménytáblás könyv, színes fotókkal, gyakorlati útmutatókkal lépésről-lépésre illusztrációkkal avat be mindenkit a főzés rejtelmeibe. Az pedig ugyancsak érdekes és eredeti ötlet, hogy a könyvben megszólalnak teljesen hétköznapi emberek, egy fodrász, bányász, tanár, eladó, háziasszony, kőműves, akik mind mind főzéstani analfabéták voltak, ám most lelkesen mesélnek legújabb hobbijukról.

A könyv egyébként azt nyújtja, amit ígér: teljesen amatőröknek szól, leginkább olyanoknak, akik még életükben nem fogtak a kezükbe serpenyőt, így elsősorban ennek a célcsoportnak ajánlom én is.
A könyv megrendelhető a Park Kiadónál: www.parkkiado.hu



U.i: Akinek esetleg már megvan a könyv, vagy hallott róla, esetleg kipróbált belőle valamit, várnám a tapasztalatokat.