Menüpontok

2015. június 26., péntek

Grillezett szépia és kalmár teriyaki mártásban

Nem vagyunk tengerparti ország, a tenger gyümölcseivel és egyáltalán az onnan származó alapanyagokkal is sokszor hadilábon állunk. Itt van például a mai fogás, amit a szépia és a kalmár házassága ad. A legtöbben valószínű mindkettőre azt mondanák: tintahal...

Annyiban igazunk is van, hogy mindketten a fejlábúak családjába tartoznak. Nagyon leszűkítve: a szépiának sokkal világosabb és vastagabb, jól rágható a húsa, míg a kalmár kisebb, vékonyabb, omlósabb (és szerintem ízesebb). 


Hozzávalók:
4-6 db kalmár teste,
1 kisebb szépia darabolva,
5-6 db brokkoli rózsa, 
1 nagyobb sárgarépa,
1 csésze teriyaki szósz,
kevés olaj.

Akárcsak a múltkori lazacos ételnél, itt is igaz, hogy az előkészület több időt vesz igénybe, mint maga az étel elkészítése. A kalmárt és a szépiát jól mossuk át. A szépiát finoman, átlósan, jobbról és balról is irdaljuk be. Erre azért van szükség, mert húsa vastagabb és kissé rágósabb, mint a kalmáré. A brokkolit szedjük rózsáira, a sárgarépát pedig vágjuk hosszanti darabokra. Mindkét zöldséget 1-2 percig blansírozzuk, majd lecsöpögtetjük. 
Ezt az ételt is érdemes wokban elkészíteni, mert a gyors pirítás után magában a teriyaki szószban fog az étel készre párolódni. A teriyaki akár otthon is elkészíthető, nem kell hozzá más, mint szójaszósz, szaké, cukor és méz. Ez a mártás készen is kapható, és tulajdonképpen bármihez adható, húshoz, halhoz vagy zöldséghez. Ha valaki otthon kísérletezne vele, az alapanyagokat együtt kell felforralni, majd a kívánt sűrűségre hígítani. 
A wokot megint csak annyira forrósítjuk, hogy majdnem füstöljön. Először a szépiát tesszük bele, majd a sárgarépát, ezután a kalmárt és legvégül a brokkolit. 2-3 percig magas hőfokon együtt pirítjuk az összetevőket, majd hozzáadjuk a teriyaki szószt. A lángot visszavesszük, és további 2-3 percig együtt pároljuk. Párolt rizs illik hozzá!

2011: Manhattan