Legutóbb egy ínyenc üzletben járva, igen különleges
mustárt sikerült vásárolnom. Azonnal érdekelt az egésznek a háttere, a cég,
ahonnan származott. Már ment is a levél, s jött a válasz, több különlegességet
is készítenek. Minél előbb szerettem volna megkóstolni és bemutatni, így felvettük
a kapcsolatot, majd jöttek a minták.
Fotó: Ghuarved Kft. |
A Ghaurved cég 2011. márciusában alakult. Elsődleges céljuk
a kiváló minőségű mustárok készítése volt. A kiváló, több ezer éves kultúrnövény
mellett sikerült rálelniük egy olyan receptre, ami több, mint 200 éves
múltra tekint vissza. Gyökerei pedig, melyek a középkori Erdélybe vezetnek, a
nem hivatalos iratok szerint is már több, mint 400 évesek.
A mustárgyártás lényege, persze itt is a jól
megválasztott alapanyag! A 99,9%-os
tisztaságú sárga és barna mustármagok kizárólag hazai termesztőktől származik.
A magok mellett nagyon fontos a tiszta, jó minőségű víz, melyet a magyar
viszonylatban különösön jó minőségű murai kutakból nyernek, és még további két
tisztítási eljárásnak vetik alá. Ugyancsak fontos tényezők a biológiai
erjesztésű fűszeres ecetek, melyeket ugyancsak a cég szakemberei érlelnek több
hónapon keresztül. Ezek után már „csak” cukor, só, friss és szárított fűszerek.
Fokhagymás mustár
Illatában még nem
annyira jelentkezik a fokhagyma, mint ízben. Szájban aztán meglepő az
intenzitás, ugyanakkor egy kellemes pikáns édesség is kíséri, mindamellett itt
tűnik fel leginkább egy karakteres sósság is. Állaga sima, íze a fokhagyma
főtt, illetve sült ízét idézi. Mártásokhoz, főtt marhahúshoz, ragulevesek
pikánssá tételéhez javasoljuk.
Magos mustár
Már küllemre is
igen kellemes: a sárga- és fekete mustármag aránya ígéretes mustárt rejt.
Illata karakteres, íze talán a leginkább csípős, mégis hordoz egy kis
édességet. Szájba véve először csíp, majd az utóízt már a pikáns édesség
határozza meg. Pácolásra, mártásokhoz, raguk ízesítésére ajánljuk!
Medvehagymás mustár
Már első
pillantásra étvágygerjesztő: feltűnnek benne a zöld medvehagyma darabok. Jól
illik egymáshoz a mustár és a növény, ízei jól kiegészítik egymást, benne egy
érintésnyi édesség is feltűnik. Állaga közepesen sima.
Tárkonyos mustár
A tárkony és a
mustármag emésztést serkentő hatását ötvözi. Már illatában is feltűnik a
tárkony, ez ízben is folytatódik. Ízei harmonikusak, kellően karakteresek. Állaga
kissé szemcsés, benne még feltűnnek az apró magok. Karakteres ízét szerintem
leginkább a húsok emelik ki (szárnyas, vad, marha). Kifejezetten jó lehet egy
vadasmártásba.
Nagyon remélem, hogy sikerült felhívni a figyelmet ezekre
a kiváló ízű, kézműves mustárokra, s, ha kedvet éreztek hozzá, hát rendeljetek
Ti is magatoknak, egészítsétek ki vele ételeiteket, vagy még inkább, adjatok
neki új ízkaraktert!
Vereckei Ágnes
ghaurved@mustaar.hu
2012: Vörös Ökör fogadó