40 dkg sütőtök,
egy kisebb darab gyömbér,
só, színesbors keverék,
vaj, olívaolaj,
2 db babérlevél, dió,
kevés balzsamecet.
Készítés menete:
A sütőtököt megtisztítom és kockára vágom. Kevés olívaolajon barnacukrot
karamellizálok, majd hozzáteszem a felaprított tököt. (Ez a mozzanat csak akkor
szükséges, ha esetleg a tök nem eléggé édes, máskor nyugodtan elhagyhatjátok.)
A gyömbért megtisztítom és feldarabolom, majd a piruló tökhöz adom. Néhány
percig együtt pirítom őket, sózom, borsozom, babérlevelet adok mellé. Ezután
felöntöm vízzel (ha van zöldség alaplevetek, az még jobb), és készre főzöm. Ha
megfőtt, a szokásos módon pürésítem, a végén pár csepp balzsamecetet adok
hozzá, és a tetejét meghintem dióbéllel.
Tipp:
A dióbelet természetesen meg is lehet pirítani, így még
intenzívebb lesz az íze. Ha nem a tetejére, ropogtatni valónak szánjátok, rögtön a gyömbérrel együtt hozzá lehet adni a készülő leveshez,
és lepirítani. Így tálaláskor csak egy pár darab kell, mondjuk díszítésnek.