Menüpontok

2012. május 18., péntek

Sajtos-gombás-medvehagymás lepény

Évek óta nézegettük, szemezgettünk velük, tudtuk, hogy egészen biztosan ízleni fognak. Olvastunk húsos változatról, néztünk kecskesajtos megoldást a tv-ben, gyűjtögettük a legkülönfélébb recepteket. Mégis valamiért sokáig váratott magára első zöldséges lepényünk, mígnem aztán a párommal közösen sikerült elkészíteni első darabunkat.

A tésztához:
20 dkg liszt,
2 ek. kukoricaliszt,
1 db tojás,
15 dkg vaj, csipet só,
2 ek. hideg tej.

A töltelékhez:
2 közepes fej vöröshagyma,
3 közepes fej lilahagyma,
fél kaliforniai paprika,
5 db csiperkegomba,
1 kis csokor medvehagyma,
vaj, olívaolaj,
4 tojás, só, bors,
2 dl tejföl,
20 dkg túró,
15 dkg reszelt füstölt sajt.

Készítés:
A vajat elmorzsoljuk, a lisztekkel és pici sóval gyúrni kezdjük. Adjuk hozzá a tejet, készre gyúrjuk, fóliába tesszük, majd a hűtőben pihentetjük. Hozzávetőleg negyed óra múltán kivesszük a frigóból, kinyújtjuk a kívánt méretre. Ha kész, sodrófa segítségével a formánkba tesszük, kicsit megnyomkodjuk, és villával megszurkáljuk. Ezután egy kis nehezéket teszünk a tésztára, majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát és a lilahagymát félfőre, a kaliforniai paprikát csíkokra, a medvehagymát laskára vágjuk, és vaj-olívaolajon megpirítjuk. Egy üvegtálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a túrót, a reszelt sajtot, jól elkeverjük, s a végén a megpirított zöldségeket is beleforgatjuk. A tölteléket az elősütött tésztába tesszük, kissé elegyengetjük, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A legvégén még egy kis reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.


Tipp:
Mivel egy száraz tésztatípusról van szó, úgy gondolom, hogy saláta vagy savanyúság mindenképpen indokolt mellé. Mi egy kis frissen elkészített tejfölös paradicsomsalátával fogyasztottuk, melybe előzőleg egy kis medvehagymát vágtunk. Hiába, ilyenkor nincs az a mennyiség, ami elég lehet belőle.

Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika