Ahogy már jó előre jeleztem, idén is különös figyelmet
szenteltünk a Márton-napnak. Az első libás fogás következzen most, melyet
sajnos idő híján csak ma tudjuk posztolni. A tegnap tálalt fogást
különlegességét elsősorban a rakott csuszatészta adja.
Hozzávalók 2 főre
2 db libamell,
20 dkg csuszatészta,
15 dkg sütőtök,
2 ek. libazsír,
kb. 3 tk. só,
frissen őrölt bors,
közepes szál rozmaring,
2 ek. olívaolaj,
10 dkg sajt,
2-3 gerezd fokhagyma,
6 db kisebb cékla.
Készítés:
A libamelleket megmossuk, befűszerezzük, kevés libazsírral
is bedörzsöljük, és legalább fél napig a frigóba tesszük. A Pataki-tálat
beáztatjuk, a melleket belehelyezzük, majd hideg sütőben, alacsony hőfokon kezdjük
a sütést. A hőfokot lassan emeljük, és bő 50 perc alatt készre sütjük. A tál
fedelét az utolsó az utolsó 10 percben levesszük.
A céklákat megtisztítjuk, félbevágjuk, kevés olívaolajjal,
sóval, borssal és a fokhagymákkal együtt megsütjük. A sütőtököt szintén megtisztítjuk,
apró kockákra vágjuk, és ugyancsak megpirítjuk. Később, az előzőleg már félig
főtt csuszatésztát a sütőtökkel együtt rétegezzük, fűszerezzük, a tetejére
reszelt sajtot hintünk és tűzálló tálban készre sütjük.
Bor:
Persze mi más dukálna ehhez a fogáshoz, mint egy jó kis
újbor. Lehet az akár kékfrankos, portugieser, vagy akár egy zweigelt is.
Kerülhet az asztalunkra Mátrából, Villányból, de akár Sopronból is.