Megjelent az új
esztendő első Magyar Konyha-száma. Amolyan télies, de azért színes összeállítás
lett, paprikával, fánkkal, drávaszögi kirándulással, mozival, tüzes egri
borokkal, s nem utolsó sorban saját főzőiskolájukkal.
A fő téma ezúttal nemzeti
kincsünk: a paprika. Ez a növény mára a magyar konyha szimbóluma lett, ennek ellenére nem egyszerű a
helyzete annak, aki boltban szeretne jó minőségű, magyar fűszerpaprikát
vásárolni. A paprika története, paprikateszt, csípősség tesztelők, egyszóval,
szinte minden vele kapcsolatos téma terítékre kerül.
Gasztroarcok: Albert
Adrià, a nagynevű Ferran Adriá testvére, aki a kis falatok forradalmáról, a tapasok jövőjéről, a benne rejlő lehetőségekről
beszél. Szerinte vége a több száz eurós fényűző, sznob vacsoráknak, mert
rengeteg ember már másra vágyik!
Nincs február farsang és
fánk nélkül! Lehet az csöröge,
rózsafánk, szalagosfánk, Auguszt Olga most mindegyiket megosztja az
olvasókkal.
A konyha ördögei rovatban
ezúttal a Dudás testvérek mutatkoznak be. A szakács és pincér testvérpár hosszú olaszországi évek után tért
haza, hogy egy kis borsodi városkában létrehozza saját éttermét.
Rendkívül érdekes a
Drávaszögi ízeket kínáló írás. Egy olyan területet mutat be, mely legtöbbünknek
bizony fehér folt. Mohácstól délre sokszor cserépedényben fő a bab, szabad tűz lángja fölé teszik a halászlével teli
bográcsot, majd ugyanennek lángja mellett füstölődik édessé a csíptetős ponty.
A boremberek rovatban
Vincze Béla pokoljárásáról tudhatunk meg többet. Bizonyára sokan emlékeznek arra,
hogy 2009-ben vitatható
mennyiségű többlet-adalékanyagot találtak, s emiatt nyolc hónapra lakatot
tettek a pincéjének ajtajára. A borász az eset tanulságairól mesél, s arról,
hogyan lehet talpra állni a nehéz évek után.
A film és gasztronómia kapcsolata megmozgatja mindenki fantáziáját. De mit tanulhatunk az evős jelenetekből? Van-e a filmesek szerint az étkezésnek életfilozófiai tanulsága? Bizony van! Mindegy, hogy Aranylázat, L’ecsót, Szindbádot vagy éppen a Nagy zabálást nézzük.
A film és gasztronómia kapcsolata megmozgatja mindenki fantáziáját. De mit tanulhatunk az evős jelenetekből? Van-e a filmesek szerint az étkezésnek életfilozófiai tanulsága? Bizony van! Mindegy, hogy Aranylázat, L’ecsót, Szindbádot vagy éppen a Nagy zabálást nézzük.
S végül a Spájzban, Saly Noémi ezúttal a hamis narancsdzsem
készítés fortélyait mutatja meg!