Menüpontok

2013. december 18., szerda

Máj mustármártással héjában sült csicsókával (ismétlés)

Még 2010 novemberében készítettem ezt a fogást. Érdekességét a máj kesernyéje adta, amit jól egészített ki a pikáns mustármártás, az étel egészét pedig a csicsóka és kevés reszelt szarvasgomba dobta fel. Most is szívesen enném!

Hozzávalók két főre:
40 dkg sertésmáj,
2 ek. mustár,
1dl hús alaplé,
1 evőkanál tejföl,
2 nagyobb csicsóka,
1 kávéskanál majoránna,
só, bors, ízlés szerint,
kevés szarvasgomba.

Az előkészületeket illetően csak annyit, hogy előzőleg tejbe áztattam a májat. Egy egész éjszakán át így hagytam, másnap kicsit nagyobb szeletekre vágtam, majd olívaolajon hirtelen megpirítottam. Mikor már majdnem készen volt egy kis majoránnával és frissen őrölt borssal fűszereztem. Két evőkanál jó minőségű mustárt egy deciliter hús alaplével és egy evőkanál tejföllel együtt simára kevertem. A sütés végén a mustármártást a májhoz adtam, az egészet összeforraltam, s mint mindig, csak ilyenkor sóztam.
Két szép darab csicsókát jó alaposan megmostam, hosszában kettévágtam, így sütöttem meg héjában. Az elkészült májra és a tányér szélére is reszeltem a szarvasgombából, és együttesen tálaltam őket.

Bor:
Ez az étel feltétlen fehérbort kíván, méghozzá egy testesebb, jó minőségű, burgundi stílusú chardonnay-ban érdemes gondolkozni.