Menüpontok

2014. május 12., hétfő

Epres rebarbara velő

Már megjelentek a piacokon az első eprek, rebarbarák, ezért hát adta az ötletet, hogy foglalkozzunk vele. Érdekes, elsőre kísérletnek indult, aztán annyira ízlett és megtetszett mindkettőnknek, hogy úgy gondoltuk, bátran vállalhatjuk. Akár frissítő levesként, akár desszertként is feladható, kinek-kinek kedve szerint…

Hozzávalók 4 főre:
30 dkg eper, kb. 1 dl víz,
2 közepes rúd rebarbara,
1 vaníliarúd, 1 késhegynyi fahéj,
5 ek. szőlőcukor,
só, 3 dl házi tejföl.

Elkészítés:
Rebarbarát nagyjából centis darabokra vágtuk, szőlőcukorral és kb. 1 dl vízzel együtt megpároltuk. Ízesítettük a kikapart vaníliarúd belsejével, adtunk hozzá sót és néhány percig együtt pároltuk. Körülbelül lekvár sűrűségűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Az epreket megmossuk, 3-4 szebb darabot félreteszünk. A maradékot belevágjuk a kihűlt rebarbarába, ízesítjük fahéjjal, tejfölt teszünk hozzá és villával jól szétnyomkodjuk, elkeverjük, hűtőbe tesszük.

Tálalás:
A félretett eprekből vékony szeleteket vágunk, ezt tesszük a tányér közepébe, rétegezve, majd minden oldalról megtámogatjuk és a lehűtött velőt óvatosan köré merjük. A tetejére apróra vágott citromhéjat tehetünk és locsolhatunk rá kikevert tejfölt.

Fontos:
Aki tejszínnel szereti készíteni a gyümölcsleveseket, az a rebarbara esetén tekintsen el ettől és használjon inkább tejfölt, mert a növény magas savtartalma miatt a tejszínt összerántja.

2013: "Ábrándos május"
2012: "FRD-menü" - ahogy mi képzeljük
2011: A bakhátak királynője