Újrépa. Ugye még kimondani is szokatlan, furcsa is jelenünkben, mikor egész évben lehet sárgarépához jutni, ízesebb-kevésbé ízes darabokhoz, több-kevesebb sikerrel. Ez a répa nincs sokáig, ezért akkor kell enni, amíg friss, zsenge, fiatal, egyszóval új!
Úgy két évvel ezelőtt stázsoltam egy rövid időt a hozzánk közeli Ruszton, egy Michelin Bib Gourmand-os helyen. Onnan hoztam magammal ezt az újrépa megoldást. Ott amuse bouche-ként (vendégváró, séf-üdvözlet) ilyentájt sokszor kaptak a vendégek újrépás, gyömbéres leveskét (süppchen), kis pohárban felszolgálva, melyet a séf egy kis fahéjjal bolondított meg. Innen már csak egy lépés vissza, hogy kevesebb folyadék hozzáadásával rögtön mártást kapunk, ami szerintem igen jól illik a párolt fehér spárgához.
Úgy két évvel ezelőtt stázsoltam egy rövid időt a hozzánk közeli Ruszton, egy Michelin Bib Gourmand-os helyen. Onnan hoztam magammal ezt az újrépa megoldást. Ott amuse bouche-ként (vendégváró, séf-üdvözlet) ilyentájt sokszor kaptak a vendégek újrépás, gyömbéres leveskét (süppchen), kis pohárban felszolgálva, melyet a séf egy kis fahéjjal bolondított meg. Innen már csak egy lépés vissza, hogy kevesebb folyadék hozzáadásával rögtön mártást kapunk, ami szerintem igen jól illik a párolt fehér spárgához.
Kell hozzá 2 főre:
4 közepes szál újrépa, 40 dkg fehér spárga, 5 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tk. szerecsendió, 2 ek. cukor, só, bors.
Imádom a spárgát. Tegnap készült egy adag, holnap is jön egy másféle.
VálaszTörlésA Te verziód nagyon finomnak ígérkezik, s mutatós a fotó is.
Köszönjük szépen a hozzászólást és az elismerést. Valóban finomra sikerült. Kihagytam, de talán egyértelmű, elég hozzá egy jófajta kenyér is!
VálaszTörlésA fő kóstolgató azt mondja itt , hogy nagyon finom volt!!!
VálaszTörlésBár még mindig , sőt örökre a zöld spárga a kedvence:-)