A comb különlegesen finom része a libának! Számomra a máj és
a mell után rögtön ez következik, de olyan alkalom is van bőven, mikor minden
másnál jobban ácsingózunk utána. Érthető kíváncsisággal vártam hát ezt a párom által
készített ételt, hiszen megtöltött burgonyagombócokkal még nem ettük...
A libacombokhoz…
…szükség lesz két jókora combra, két-három közepes ág rozmaringra,
egész kevés libazsírra, sóra, őrölt és egész borsra, három-négy gerezd
fokhagymára és egy Pataki-tálra.
A cseréptálat a fedővel együtt jól beáztatjuk. A combokat
még előző este célszerű kis libazsírral, frissen őrölt borssal, sóval együtt bedörzsölni.
A combokat a rozmaring ágakkal, egész borssal és a héjas fokhagymákkal együtt beletesszük
a tálba, majd hideg sütőben, végig lassan, alacsony hőfokon készre sütjük. A
comboknak kell egy jó másfél óra, a végén, ha szeretnétek, hogy kicsit
piruljon, úgy a tál fedelét vegyétek le.
A burgonyagombócokhoz…
…kell négy darab jól megtermett burgonya (lisztes, vagy
főzni való típus), két evőkanál liszt, egy tojás, frissen reszelt szerecsendió,
hat darab aszalt szilva, úgy egy jó marék aprított sütőtök, libazsír, só, bors.
A lilahagyma lekvárhoz…
…szükség lesz úgy fél kiló lilahagymára, egy löttyintés balzsamecetre,
két-három evőkanál cukorra, borókabogyóra, kevés mazsolára, csipet sóra, két babérlevélre,
kevés őrölt fahéjra, öt-hat szem szegfűszegre.
A hagymát célszerű félfőre vágni, majd egy serpenyőben kevés
zsiradékon cukrot karamellizálunk, és néhány perc elteltével erre dobjuk a
hagymát. Sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, kevés folyadékot, és ezután pároljuk.
Amikor már úgy érezzük, hogy kellően puha, mehet hozzá a mazsola, majd a
legvégén a balzsamecet. A végén még néhány percig érdemes összepárolni, s már
kész is!
Minden mennyiség 2 főre szól!
Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
Tipp:
Persze minden étel frissen a legjobb, ha azonban mégis
megmarad, én azt ajánlom, hogy a combon lévő húst minél előbb szabadítsátok meg
a csonttól. A libából kisült zsiradékba helyezve, némi kis zöld vagy csípős
paprikával, esetleg paradicsommal együtt fenséges hideg reggeli vagy vacsora
válik belőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése