Szeretjük az összes
ázsiai konyhát! A színeket, a mélységeket, a fűszerek intenzitását, egyszóval
mindent, mely az innen származó ételeket jellemzi. Alapvető, nagyon népszerű
kínai ételt készítettünk ezúttal, mégpedig Kanton tartományból, az ország déli
részéről. Bár a mi verziónk némi szecsuáni hatást is tartalmaz, de azért
elsősorban inkább kantoni.
Az ország alapvető
élelmiszere a rizs, minden étkezésnél jelen van. Többféle ételt, italt,
alapanyagot is készítenek a növényből, ezek közül csak egy a rizslisztből
készült tészta. A rizstészta fehér színű,
rizslisztet és vizet tartalmaz, általánosan két formája, egy nagyon
vékony, angyalhajszerű és egy vastagabb, széles metélthez hasonló terjedt el. Az
egész országban egyaránt elterjedt.
A kínai konyha…
Először is a kínai konyha még véletlenül sem az, amivel itthon
találkozunk! Nem is igazán beszélhetünk
egységes kínai konyháról, hanem inkább négy nagyobb területről, négy
meghatározó stílusról. Ezek, pekingi, kantoni, szecsuáni, sanghaji. A kantoni
konyha a tenger gyümölcseire épül, alapjaiban, fűszerezésében ugyanakkor
harmonikus az összhatás. A halakat, rákokat és egyéb tenger gyümölcseit
előszeretettel készítik sok zöldséggel, gyümölccsel, de attól sem riadnak
vissza, hogy kígyóból, teknősbékából vagy egyéb kétéltűből főzzenek ínyenc
fogásokat. Ezzel kicsit ellentétes a szecsuáni konyha, ahol viszont
nagymértékben a fűszerezés dominál. Szeretik az erős, karakteres ízeket, sok
csilit, gyömbért használnak.
A mi verziónkhoz kell:
25-30 dkg rizstészta, 15 dkg koktélrák,
3-4 ek. szójaszósz, 4 gerezd fokhagyma,
¾ szárított csili, egy kisebb friss gyömbér,
25 dkg sárgarépa, karalábé, trikolor paprika vékony
csíkokra, jégsaláta apró kockákra vágva,
25 dkg barna csiperke, kevés frissen őrölt színesbors,
só, 3 kk. cukor.
Az alapanyagok összeállítása az igazán időigényes ennél az ételnél, hiszen az elkészítés
mindössze tíz percet vesz igénybe. A rizstésztát forró vízzel leöblítjük, 8-10
percet állni hagyjuk. A rákot leszűrjük, a fokhagymát apróra vágjuk, a csilit
félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, de csak akkor, ha kimagoztuk, és az
ereket is kiszedtük. A gyömbért meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük,
végül a barna csiperkét megmossuk és szintén vékony szeletekre szeljük.
A wokba 3-4
evőkanál növényi zsiradékot teszünk, ha van otthon mogyoró olajotok, az a
legjobb! Az edénynek tűz forrónak kell lennie, az sem baj, ha már kicsit
füstöl. Beletesszük a fokhagymát, a csilit, néhány pillanatig pirítjuk, majd a
cukor következik. A vastagabb zöldségféléket adjuk hozzá következő lépésben,
majd a salátát és a friss gyömbért, és hozzáöntjük a szójaszószt is. Egy-két
percig pirítjuk, legvégül a gomba, a rizstészta és a koktélrák, majd a friss
bors következik. Az egészet jól összeforgatjuk, és rögtön tálaljuk.
Természetesen, ha tudjátok, evőpálcikával együtt fogyasszátok!
Tipp:
Még jobb, autentikusabb hatást tudtok elérni, ha
eredeti shiitake gombát használtok az ételhez, nekünk ez most nem jött
össze, ezért használtunk barna csiperkét. Ha turbózni szeretnétek az egészet,
keverjetek hozzá jó minőségű olajos tonhalat. Jól illik hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése