Nagycsütörtök vagy más néven Zöldcsütörtök a
keresztény vallásban – akárcsak a Nagypéntek vagy a Nagyszombat – fontos hagyomány. A Nagycsütörtök Krisztus
utolsó vacsorájának ünnepe, s vélhetően a 12. század végéig használt, zöld
színű miseruhára utalhat a Zöldcsütörtök elnevezés. A hagyomány szerint ezen a
napon főleg zöld színű ételeket, spenótot, salátát, sóskát, fiatal csalánt főznek, s fogyasztanak.
A tésztához:
25
dkg kukoricaliszt,
10
dkg búzaliszt,
kb.
4-5 ek. víz,
2 egész tojás,
2 ek. olívaolaj,
só.
A töltelékhez:
2 marék medvehagyma,
3 ek. vaj, 1 ek. liszt,
25 dkg házi túró,
4 ek. tejszín,
só, frissen őrölt bors, szerecsendió.
Készítés:
A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet, tojást,
vizet, sót és az olajat hozzáadjuk, összekeverjük, jól összegyúrjuk. Lágy
tésztát szeretnénk kapni, ezért, ha kell, egy kis vízzel még lehet hígítani. Fóliába
téve, húsz percig pihentetjük.
A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, durvára
aprítjuk. A túróhoz hozzáadjuk a tejszínt, az aprított medvehagymát, 1 ek. lisztet,
sót, borsot és reszelünk bele szerecsendiót is. A töltelék ne legyen folyós,
picit ragacsos, jól álljon össze.
Lisztezett deszkán 2 mm-re nyújtjuk a tésztát, 10 cm
átmérőjű köröket szaggatunk. A tölteléket a tészta közepébe tesszük, a tészta
széleit vízzel benedvesítjük, és félbe hajtjuk őket. A peremét villával
lenyomkodjuk. Hat-nyolc percig sós, forró vízben főzzük őket, főzés közben
megnőnek. Leszűrjük, és forró vajban megforgatjuk, azonnal
tálaljuk!
Tipp:
Tavasz lévén, mi friss reteksalátával ettük, a tetejére
pedig ugyancsak friss metélőhagymát szórtunk. Minden tavaszi friss saláta illik
hozzá. Ahol gyerek van a családban – mint nálunk is – lekváros és édes-túrós
változat is készült az ő kedvéért. Ezeket egy későbbi alkalommal bemutatjuk.
2012-ben írtuk: Az ürmösborokrúl...
2011-ben írtuk: Görögország ételei - szigetek
Nagyon tetszetős lett. Gondolom finom is, illetve biztos vagyok benne.
VálaszTörlésKöszönjük! Tényleg az volt, készült édes változat is, később azt is bemutatjuk! :-)
Törlés