Nemrég egyszerre volt itthon szarvasmáj és friss áfonya. Mivel tapasztalatom
szerint a karakteres, jellemző máj ízen túl, hordoz magában egy egész kis
édességet, úgy gondoltam, illeni fog hozzá egy kis karamellizált gyümölcs.
4 szelet vastagabb szarvasmáj,
4 szelet bacon, 1 ek. vaj,
kevés tej, balzsamecet,
olívaolaj, só, bors,
1 marék áfonya,
2 ek. kristálycukor.
1 marék áfonya,
2 ek. kristálycukor.
A szarvasmájból most vastagabb szeleteket vágunk, és érdemes ezúttal is kevés
tejben egy éjszakán át pihentetni. Másnap, közvetlenül az elkészítés előtt, bacon
szalonnával betekerjük, egy-két fogpiszkálóval megtűzzük. Serpenyőben
olívaolajat hevítünk, majd mikor már nagyon forró, belehelyezzük a begöngyölt
májat. Jó alaposan, minden oldalát egyenletesen megpirítjuk. Akkor jó a máj, ha
már nem véres, de ugyanakkor nem is teljesen átsült, hanem a belseje puha,
krémes. Nekem kb. 4-5 perc kellett oldalanként. A legvégén sózzuk, borsozzuk,
és kicsit pihentetjük.
Mivel mindössze pár percről van szó, ezalatt bőven ráérünk elkészíteni az
áfonyát. Serpenyőben vajat hevítünk, ebbe tesszük a cukrot, az áfonyát, és az
egészet enyhén karamellizáljuk. Mindössze egy-két perc alatt megvan, s a végén
kevés balzsamecettel tesszük pikánssá.
Bor:
Gyümölcsös, nem túl
tanninos, nem túl nagytestű Kékfrankos vagy éppen egy Pinot Noir is nagyszerű
választás ehhez az ételhez. Ja, majdnem elfelejtettem, a bor alkoholtartalma se
legyen túl sok :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése